Među partijama postoji konsenzus oko evropskih integracija i pored njihovih različitih prioriteta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Među političkim strankama koje su zastupljene u Skupštini Crne Gore postoji konsenzus oko cilja evropskih integracija Crne Gore i pored njihovih različitih prioriteta, saopštio je predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović.

On je govorio na zajedničkom sastanaku predstavnika Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore sa Štefanom Holthof-Fertnerom ministrom za savezne i evropske poslove Savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija SR Njemačke.

Gvozdenović je iskazao interesovanje za iskustvo vlade pokrajine u gornjem domu njemačkog parlamenta, Bundesratu u okviru evropskih procesa.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić je saopštio da Crna Gora ulaže značajne napore u približavanju svojih demokratskih i pravnih standarda evropskim. Ukazao je da je naša država lider u evropskim integracijama, ali da istovremeno prolazi kroz tranzicioni period koji je težak i izazovan. Lekić se osvrnuo na fenomen zamora proširenja, uz ocjenu da je isti proizveo kontraefekat na Zapadnom Balkanu, odnosno doveo do zamora od dugog čekanja.

Ministar Holthof-Fertner kazao je da Evropska unija treba da pokaže jasnije povjerenje i podršku zemljama Zapadnog Balkana kada je u pitanju njihovo članstvo u EU.

Holthof-Fertner je kazao da unutrašnji izazovi u državama članicama Unije i kompleksan način donošenja odluka u tijelima i institucijama EU jasno utiču kako na procese odlučivanja unutar EU, tako i na dinamiku procesa proširenja Unije.

Ministar Holthof-Fertner naglasio je važnost jedinstva Evrope, kao uslova od kojeg će zavisiti njena budućnost. Ministar se osvrnuo i na Konferenciju o budućnosti Evrope, ističući da jedan od zaključaka Konferencije mora biti vezan za Zapadni Balkan i pregovore o pristupanju Uniji.  

Na sastanku je razgovarano i o odnosima EU i Crne Gore u procesu evropskih integracija i dužini pregovora, a poslanici su pozdravili pozitivan stav pojedinih država članica Unije o prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU. Razgovarano je i o političkom životu i praksama Njemačke u periodu od stvaranja Evropske zajednice do danas, kao i o mogućem uticaju predstojećih federalnih izbora na region. Na sastanku je bilo riječi i o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, te je zaključeno da je istinski dijalog jedino rješenje trenutnog stanja.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za evropske integracije Simonida Kordić, Daliborka Pejović i Fatmir Gjeka, i članice Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Tamara Vujović i Aleksandra Vuković.

Osim ministra Holthof-Fertnera, sastanku su prisustvovali i Nj.E. Robert Veber, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Ludger Zimes, rukovodilac odjeljenja za Evropu i međunarodne poslove u državnoj kancelariji Vlade savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Maksimilian Diter, lični referent ministra, i Eva Maria Durstevic-Maršal, referent za Zapadni Balkan u Državnoj kancelariji Sjeverna Rajna – Vestfalija.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta