Markovina: Hrvatska ne doživljava BiH kao ravnopravnu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Odnosi između hrvatske i bošnjačke politike su na najnižem nivou. Hrvatska politika digla je ruke od entiteta Republika Srpska, jedino im je bitno da samo Hrvati mogu birati hrvatskog člana predsjedništva, kazao je istoričar, novinar i publicista Dragan Markovina, u emisiji “Znam da znaš” Gradske TV.

On je ocijenio da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović došao do pozicije koja podrazumijeva posvećenost Tuđmanovom ideološkom projektu.

“Hrvatska je nacionalištička zemlja, ali bilo je mnogo ljudi koji su se tome odupirali. Sad imamo situaciju da se aerodrom zove po Tuđmanu. Milanović je prvu metamorfozu po pitanju BiH doživio još 2014. godine, kad su bili socijalni protesti širom zemlje – tada je došao u Mostar i obišao spaljeni ulaz HDZ-a. Taj detalj je sve govorio”, kazao je Markovina.

Tvrdi da bez obriza što je premijer Andrej Plenković predsjednik HDZ-a i suštinski saglasan sa svim što Dragan Čović traži, ipak ne dozvoljava takvu vrstu intimizacije sa Miloradom Dodikom i nastupe kao Milanović.

Dodao je da u hrvatskom javnom prostoru postoji osjećaj kulturne nadmoći prema BiH.

“BiH se ne doživljava kao ravnopravna, već se smatra zemljom kojoj imaju pravo tutorirati Hrvatska i Srbija”, kazao je Markovina.

On je podsjetio na ono na šta je upozorio Biskup Banjalučki Franjo Komarica – da je Hrvatska digla ruke od entiteta Republika Srpska, te da im je jedino značajno da samo Hrvati mogu da biraju hrvatskog člana predsjedništva BiH.

“Odnosi između hrvatske i bošnjačke politike su na najnižem nivou, imamo blok hrvatskih i srpskih nacionalista koji je antagoniziran prema ideji da BiH bude funkcionalna. Sa druge strane, imamo građansko-lijevi-liberalni blok koji luta i ne umije da se distancira od bosanske nacionalističke politike, što ide na ruku Dodiku i Čoviću”, kazao je Markovina.

Ocijenio je da je Dodikova najava o formiranju vojske korak ka separatizmu.

“Ukoliko se odvoji vojska, pravosuđe i carine, imamo secesiju koja nije proglašena. Izborni zakon je ključni element odnosa u federaciji. Postoji bojazan da izmjene izbornog zakona koje predlaže HDZ otvaraju put ka formiranju trećeg entiteta, ali on faktički već postoji. Gdje god je vlast HDZ-a taj entitet postoji, iako ne na papiru. Cijela ova situacija daje gorivo hrvatskom nacionalizmu i Čoviću”, smatra Markovina.

Smatra da je neizvjesno u kom pravcu će krenuti BiH.

“Ne vjerujem da će biti rata, ne čini mi se da će Dodik otići do kraja, izaći iz državnih institucija… Ali predviđam stalnu tenziju”, navodi Markovina.

Kako dodaje, Evropska unija je digla ruke od ovog prostora i Zapadni Balkan nema perspektivu evropskih integracija.

On je zaključio da je u Hrvatskoj bolja ekonomska i politička situacija nego u ostalim zemljama u regionu, ali da to ne koristi da na pozitivan način djeluje na region.

“Hrvatska ne igra ulogu u regionu koju bi trebalo da igra. Nekorektno se ponijela prema susjedima za vrijeme pandemije, postojao je rasistički odnos. Ne radi ništa da smanji tenzije, već naprotiv, u BiH ih pojačava. Hrvatska nema regionalnu politiku” zaključio je Markovina.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta