U posljednjih desetak Nikšić bilježi značajan pad broja novozaraženih korona virusom, što se odražava i na rad Doma zdravlja i Opšte bolnice Nikšić, saopštio je vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanova Marko Mitrović. On je rekao da su u posljednja 24 sata imali tri smrtna slučaja.

Pad broj novoinficiranih, prema riječima Mitrovića, znači i manji broj posjeta pacijenata kovid ambulanti. On, međutim, upozorava da su bolnički kapaciteti i dalje značajno popunjeni.

“Taj dio kovid zone nije relaksiran ovim padom, razlog tome je što pacijenti koji su primljeni prije mjesec dana još nijesu opušteni jer se radi o snažnom epidemijskom talasu s težim kliničkim slikama pacijenata”, rekao je Mitrović.

Brojke

Takvi pacijenti koji uglavnom imaju pridružene bolesti, pojašanjava on, zahtijevaju dužu hospitalizaciju.

“Imamo manji broj prijema, ali i manji broj otpusta. Tako da ta popunjenost ostaje u vrhu naših kapaciteta, odnosno onoliko koliko smo i opredijelili kreveta”, istakao je Mitrović.

On kaže da je u hospitalizovano 109 kovid pacijenata, od kojih su dva pacijenta dječjeg uzrasta i dobrog zdravstvenog stanja.

“107 pacijenata je na internom dijelu kovid zone. Njih 47-48 je sa težom kliničkom slikom, to su pacijenti koji zahtijevaju protok kiseonika veći od sedam, osam procenata. A nekih 20-ak pacijenata je životno ugroženo sa visokim protocima kiseonika. Nemamo pacijenata na respiratoru”, rekao je Mitrović. 

Specijalistički pregledi možda već iduće sedmice

U posljednje tri sedmice, kako je rekao, obustavljeni su specijalistički pregledi u Opštoj bolnici u Nikšiću, jer u ambulantnim pregledima bude veliki broj pacijenata.

“Pošto imamo pad novoinficiranih, možda već sljedeće nedjelje otvorimo specijalističke ambulante. Ali to zavisi i od građana. Apelujem da poštuju mjere”, rekao je on.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta