Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza u različitim sferama

Foto: skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Mandić je istakao da mu je čast što je imao priliku da ugosti parlamentarce iz različitih zemalja svijeta, poručujući da opredjeljenje okupljenih da streme plemenitim ciljevima, budi nadu da će buduće generacije stasavati u pravednijem i boljem svijetu.

On je istakao da je ovo prvi frankofoni međunarodni događaj koji organizuje Skupština Crne Gore, te naglasio da članstvo u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije za crnogorski parlament nije samo formalnost, već izraz predanosti međunarodnoj saradnji i izgradnji mostova između različitih kultura i naroda.

“Ulazak u Frankofoniju otvorio je vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama, od kulture do ekonomije, ali i potencijal da zajedno radimo na promociji frankofonih vrijednosti”, kazao je Mandić.

Predsjednik je naveo da je ovaj događaj samo jedan u nizu kojim Skupština Crne Gore pokazuje spremnost da aktivno učestvuje u međunarodnoj zajednici i doprinosi izgradnji prosperitetnije budućnosti kroz međuparlamentarni dijalog i saradnju.

Podsjetio je i da je učestvujući na Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU imao niz sastanaka sa visokim državnim zvaničnicima na kojima je promovisao ideju Frankofonije “kao jednog od izvrsnih modela saradnje između zemalja koje pripadaju raznim kulturnim i političkim sferama, ali koje su ujedinjene u predanom radu na izgradnji boljeg i pravednijeg sjutra”.

“Kao parlamentarci, svjesni smo da u je današnjem modernom svijetu parlamentarna diplomatija nezamjenjivi aspekt u izgradnji međunarodnih odnosa, jačanju povjerenja među državama, te promovisanju mira i bezbjednosti. Zato vas pozivam da kroz međuparlamentarni dijalog, zajedno promovišemo vrijednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, što su ključni elementi za izgradnju mira, stabilnosti i prosperiteta u cijelom svijetu”, kazao je Mandić.

Skupština Crne Gore biće domaćin ovog međunarodnog susreta, čime će u značajnoj mjeri biti osnažena institucionalna, ali i saradnja na društveno – kulturnom nivou. Susret će biti prilika da se kroz otvorenu parlamentarnu diskusiju iznova aktuelizuje problematika i govori o metodama evaluacije internacionalne parlamentarne saradnje, političkog sistema i organizacije rada parlamenta u Crnoj Gori, efekatima dezinformisanja u parlamentarnom okruženju, ulozi parlamenata u promovisanju francuskog jezika, deontologije i parlamentarne etike, kao i da se govori o drugim relevantnim temama.

Koktelu koji je upriličen u susret sjutrašnjoj sjednici stalnog radnog tijela PS Frankfonije prisustvovali su poslanici Skupštine Crne Gore, kao i poslanici PS Frankofonije i predstavnici diplomatskog kora.

Koktel je upriličen na Vili ,,Gorica“, u susret sjutrašnjoj sjednici Odbora za parlamentarne poslove PS Frankofonije koja se po prvi put održava u Skupštini Crne Gore, a koja će ovom prilikom okupiti predstavnike petnaest delegacija iz više zemlja širom svijeta.

Skupština Crne Gore je pridružena članica Parlamentarne skupštine Frankofonije od jula 2022. godine, kada je Crna Gora postala 91. članica ove organizacije. Crnogorskom delegacijom PSF-a predsjedava poslanica Simonida Kordić.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments