NAJNOVIJE

Foto: skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da se 28. saziv Skupštine pokazao jako dobro kada je u pitanju postizanje kompromisa oko ključnih pitanja, te da vjeruje da će se u tom smjeru nastaviti i u budućnosti.

Mandić je, kako je saopšteno iz Skupštine, razgovarao danas sa ekspertskim timom ODIHR-a koji su činili šef Posmatračke misije ODIHR-a za predsjedničke izbore Tamaš Meserič, šefica Posmatračke misije ODIHR-a za parlamentarne izbore Nina Suomalainen i savjetnik za izborne procese ODIHR-a Goran Petrov.

Mandić je istakao da je upoznat sa njihovim zajedničkim radom sa skupštinskim odborima.

“Predsjednik Skupštine je predočio da su preporuke posmatračke misije ODIHR-a predate nadležnom Odboru u Skupštini Crne Gore koji se bavi izbornim reformama, te je istakao da taj odbor upravo predstavlja novu politiku kompromisa koju 28. saziv Skupštine vodi, na način što je Odbor sastavljen od 7 članova parlamentarne većine i 7 članova opozicije i da su za razliku od prethodnih saziva, umjesto predsjednika Odbora, ovog puta izabrali dva kopredsjedavajuća”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Mandić je, dodaje se, iznio mišljenje da to omogućava dobru atmosferu, jer se, kako kaže, bez iste ne može postići kompromis koji će rezultirati podrškom 2/3 poslanika u plenumu za reforme ključnih izbornih zakona.

“Predsjednik Mandić se osvrnuo i na problem lokalnih izbora, a posebno lokalnih izbora u Šavniku, koji i nakon godinu i po dana nisu dobili svoj epilog. Istakao je da je popis pokazao da, kada se od preliminarnih rezultata istog oduzmu stranci, u Crnoj Gori shodno postojećem biračkom spisku ima više birača, nego li građana. Predsjednik je iskazao nadu da će se i oko pitanja o izmjeni Zakona o biračkom spisku doći do kompromisa i da se to pitanje mora riješiti što prije, jer nam se bliže lokalni izbori u više opština”, kazali su iz Skupštine.

Članovi ekspertskog tima ODIHR su se, kako je saopšteno, zahvalili Mandiću na izdvojenom vremenu, te istakli da su delegacije ODIHR-a uvijek dobro primljene od strane institucija u Crnoj Gori i da su oni spremni da podrže Skupštinu Crne Gore u svakom smislu.

“Istakli su važnost da svaka zemlja mora imati uređen birački spisak koji oslikava stvarnost države, te dodali da je neka vrsta privremenog rješenja da se lokalni izbori održavaju u jednom danu. Ekspertski tim ODIHR-a je istakao da je dobro čuti da u Skupštini Crne Gore vlada dobra atmosfera i činjenica da je Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu inkluzivan. Zaključili su da je izuzetno važno što se pronašao način za postizanje kompromisa”, navodi se u saopštenju Skupštine.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta