Mađarska odbija da podrži bilo koji prijedlog na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO koji bi gurnuo tu alijansu bliže ratu ili ga pretvorio u ofanzivni savez, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

“NATO je odbrambeni savez”, rekao je on u Briselu prije početka sastanka, prenio je MTI.

Kako je istakao, Mađarska će odbaciti svaki prijedlog koji bi NATO transformisao u ofanzivni savez jer bi to dovelo do ozbiljne opasnosti od eskalacije.

“Rat je užasan, naravno da ga osuđujemo”, rekao je on.

On je naglasio da rat u Ukrajini nije ni rat Mađarske, ni NATO.

Sijarto je kazao da bi vitalni cilj dvodnevnih sastanaka trebalo da bude sprečavanje da rat u Ukrajini preraste u rat koji uključuje NATO.

On je istakao da se mora učiniti sve “da se izbegne direktan sukob između NATO i Rusije u narednom periodu”.

On se osvrnuo i na “izjave zapadnoevropskih političara posljednjih nedjelja” o mogućnosti slanja vojnika u Ukrajinu, rekavši da Mađarska odbacuje svaki prijedlog koji bi eskalirao rat.

“Nadamo se da će zdrav razum i želja za mirom i bezbjednošću prevladati na sastanku u naredna dva dana”, rekao je Sijarto.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i sjutra u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta