Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NAJNOVIJE

Foto: Arhiva

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović napravio je plan kako da odvuče pažnju javnosti od potpisivanja Ugovora sa Crkvom Srbije, koje je planirano najkasnije do 10. avgusta, saznaje M portal.

Naime, on je izdao nalog vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović i Glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću da do petog avgusta moraju procesuirati sva lica koja se nalaze na premijerovom spisku za progon. Tako će Abazaović svoj obračun sa političkim neistomišljenicima iskoristiti za spin u danima pred potpisivanje Ugovora sa Crkvom Srbije, kao i za pojačavanje njegovog narativa da iza pobune protiv Ugovora stoji „skrivena agenda bivše vlasti“.

Kako Mportal saznaje, na premijerovom spisku je 15-ak službenika sektora bezjednosti, jedan bivši tužilac, te pojedini privrednici za koje Abazović smatra da su glavni podržavaoci tzv. suverenističkog bloka. Abazović krug namjerava da zatvori hapšenjem i pojedinih političara iz bivše vlasti.

Kompletna akcija, prema njegovoj zamisli, mora početi naredne sedmice i biti završena najkasnije do petog avgusta. Reizbor V.D. VDT Maje Jovanović na novi šestomjesečni mandat zakazan je za šesti avgust, a premijer Abazović vrši svakodnevni pritisak na nju i prijeti joj da do reizbora neće doći ukoliko se ne sprovedu akcije koje je premijer zacrtao. Takođe, Abazović planira da najkasnije do 10.avgusta potpiše Ugovor sa Crkvom Srbije (peti avgust figurira kao najvjerovatniji datum) i svjestan je da će taj događaj izazvati ozbiljnu političku krizu koja će voditi raspadu aktuelne parlamentarne većine i padu Vlade. Zato je Abazoviću od izuzetne važnosti da do tada – zajedno sa medijima koji su pod kontrolom službenika sprske BIA Bratislava Stoiljkovića – pojača narativ kako Vlada pada zbog obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a ne zbog Ugovora sa Crkvom Srbije i okrivi stranke suverenističkog bloka za zaustavljanje evropskog puta.

U tom krugu je već pripremljena medijska akcija, čiji je cilj pojačavanje utiska o Abazoviću kao “hrabrom borcu protiv korupcije i kriminala”. Narednih dana će, po već dobro oprobanom receptu koji koristi Aleksandar Vučić, mediji bliski Abazoviću objavljivati informacije o tome kako je premijeru ugrožena bezbjednost i da mu kriminalne strukture prijete osvetom. Upravo u tome je ključna uloga službenika BIA Stoiljkovića, da u Crnu Goru prenese iskustva koja u propagandi koristi BIA kad god je potrebno sačuvati rejting predsjednika Srbije.

Izvor: M portal

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta