pixabay

Foto: pixabay

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“poziva svoje članove i simpatizere nezavisno od vjere i uvjerenja da se odazovu i aktivno uzmu učešće u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, navodi se u saopštenju.

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ sagledavajući sva dešavanja vezana za aktivnosti Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova bio je u dilemi da li da pozove svoje članove i simpatizete nezavisno od vjere i uvjerenja na bojkot predstojećeg popisa smatrajući, kako su naveli u saopštenju, “da nas dostojanstvo i patriotizam sprečavaju da damo legitimitet ovako projektovanom etničkom inženjeringu.”

Svakom crnogorskom patrioti nezvisno od vjere i uvjerenja je više nego jasno da je najavljeni popis stanovništva u stvari projektovani etnički inženjering u cilju povećanja broja Srba u Crnoj Gori. Naime planirano je da proces Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova sprovedu članovi klero-nacionalističkih partija koje su na vlasti u Crnoj Gori, a čiji su krajnji nalogodavci iz Srbije: SANU, Vlada Srbije, Crkva Srbije (svetosavsko klero-nacionalna sekta), BIA (Bezbednosno-informativna agencija), VBA (Vojno bezbjednosna agencija).

Nadalje, politički analitičar Zlatko Vujović čije analize i stavove Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ cijeni, ne samo u odnosu na ovu temu, smatra “da Srbija želi da instrumentalizuje predstojeći Popis radi stvaranja neke forme po uzoru na nekadašnje srpske autonomne oblasti kojima bi se Crna Gora dodatno destabilizovala”, sa čime smo apsulutno saglasni. “Pokušavaju da stvore politički entitet iz kog bi se destabilizovala Crna Gora”, rekao je Vujović.

Popis je izuzetno važan za zvanični Beograd jer pokušavaju da povećaju učešće Srba u pojedinim crnogorskim opštinama i na nacionalnom nivou, čime bi se stvorio osnov da se od opština u kojima su Srbi u većini formira određeni identitetsko-politički subjekt, koji bi se mogao zvati Asocijacija srpskih opština, sa srpskim simbolima i koji bi služio kao dodatni izvor destabilizacije u Crnoj Gori.

To će biti pokušaj da se stvori poluga kojom će se destabilizovati Crna Gora. Zahtjevi će nakon toga biti da se kroz izmjenu Ustava uvedu određeni mehanizmi da se spriječi karakter Crne Gore kao građanske države i da se stvori nešto slično Ahtisarijevom planu, nešto poput Ohridskog sporazuma, Dejtonskog sporazuma. To je nešto što Vućić nekoliko godina veoma intenzivno zagovara, a sve više glasova imamo i sa drugih adresa u Srbiji, da Srbi u Crnoj Gori dobiju ono što imaju Srbi u Bosni i Hercegovini ili Albanci u Makedoniji“, istakao je Vujović”

Ovom prilikom bi se osvrnuli i na analizu nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT). – Vlasti u Srbiji direktno finansiraju kampanje pojedinih prosrpskih organizacija za popis stanovništva u Crnoj Gori. – Analiza konkurs Uprave za dijasporu Vlade Srbije. Finansijsku pomoć srpskih vlasti dobile su tako Srpsko narodno vijeće za projekat “U susret popisu stanovništva u Crnoj Gori” i organizacija “Mi znamo ko smo”, čija je kampanja isključivo usmjerena na popis, za internet portal za borbu protiv dezinformacija. -Beograd je i na druge načine finansirao aktivnosti vezane za popis.

Jedan od primjera je manifestacija Srpsko kulturno ljeto u Beranama, grada na granici sa Srbijom. “Gdje se ‘u slavu Vuka (Karadžića)’ govorilo o značaju popisa, pripovijedalo o srpskom porijeklu Bošnjaka i Muslimana i o ustavnoj diskriminaciji srpskog jezika”, navodi se u analizi (CDT-a).

– Crna Gora nema nikakve mehanizme da zaštiti svoje unutrašnje procese od neželjenih vanjskih uticaja. Očigledno je da ovi rizici nijesu razmatrani u toku pripreme popisa, niti su predviđeni bilo kakvi zaštitni mehanizmi, osim naivne nade da će građani vjerovati samo kampanji Uprave za statistiku (MONSTAT)”, ocijenili su iz CDT-a.

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ je 4.10. 2023. pozvao lidere suverenističkih političkih stranaka i njihove menadžere, da lišeni jednostranih nametanja rješenja, pod hitno usaglase stavove i iznađu model za odlaganje i i/li bojkot popisa kada bi javno pozvali svoje članstvo na podršku . Nakon toga stranke opozicije i predstavnici manjina su potpisali 21. novembra 2023. Sporazum o uslovima održavanja popisa u Crnoj Gori sa premijerom Milojkom Spajićem, u kojem se ne navodi datum njegovog sprovođenja.

Poslanici Skupštine Crne Gore 27.11.2023. usvojili su Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Glasala su 64 poslanika, i svih 64 je bilo za.Nakon toga 28.11.2023 predsjednik Crne Gore Jakov Milatović proglasio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Činjenica da su politički subjekti opozicije i predstavnici manjina usaglasili stavove i pozvali članstvo da učestvuju na Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji će početi 3.12.2023.parcijalni bojkot od strane Patriotsog pokreta otpora „Lovćenske straže 1990“, bio bi direktno usmjeren protiv interesa Crne Gore. Shodno navedenom Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“poziva svoje članove i simpatizere nezavisno od vjere i uvjerenja da se odazovu i aktivno uzmu učešće u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, navodi se u saopštenju pokreta “Lovćenske straže”, iz kojeg poručuju:

“Postojaće Crna Gora dok je Lovćena nad nama, dok je mora kod Bara i Kotora, dok je sunca i dok je Grahovca”!

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta