Lobira li Spajić za sebe ili za Krivokapića?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: gov.me

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić iznenada je juče otputovao u petodnevnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama gdje će se danas sastati sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Hitan put Spajića, koji je prvi saradnik premijera, dolazi u trenutku velike političke krize u kojoj je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović predložio formiranje nove manjinske vlade, bez DF-a i DPS-a.

Spajić se, prema saznanjima Pobjede, u ponedjeljak vratio u Crnu Goru nakon posjete Dubaiju, da bi isti dan bila organizovana hitna i iznenadna elektronska sjednica Vlade na kojoj je usvojena platforma za njegovu posjetu SAD.

U vrlo neuobičajenoj platformi, a u koju je Pobjeda imala uvid, navodi se da će ministar Spajić u SAD putovati sam, bez delegacije, a da će troškove njegove petodnevne posjete snositi Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

– Vlada Crne Gore je razmotrila i utvrdila Platformu o radnoj posjeti ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića SAD-u u periodu od 18. do 23. januara. Zadužuje se Ministarstvo finansija da nakon povratka izvijesti Vladu o rezultatima posjete – navodi se u hitno usvojenoj platformi.

Izvor Pobjede iz Vlade Crne Gore saopštio je da je upravo Spajić tražio hitnu elektronsku sjednicu Vlade pa da se stekao utisak da ministar finansija susretom sa Eskobarom želi da obezbijedi sebi mjesto u budućoj manjinskoj vladi. Spajić za sada nije na spisku ministara koji su javno podržali opstanak postojeće Vlade, jer su na Tviteru Vladu, za sada, zvanično podržali Jelena Borovinić-Bojović i Jakov Milatović.

Premijer Krivokapić je juče na vanrednoj konferenciji potvdio da je Spajić otputovao za SAD i da će se sastati sa Gabrijelom Eskobarom. Nazivajući Spajića ,,svojim Maradonom u timu“, Kivokapić je odbacio mogućnost da će Spajić i njegovi ključni ministri biti dio nove manjinske vlade, a što se već spekuliše u javnosti.

Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike istakao da je na crnogorskim liderima da donesu odluku o tome da li će biti manjinske vlade, ali da se nadaju da će Crna Gora ostati zapadno orijentisana zemlja, čvrsta članica NATO-a i da će nastaviti da napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Jasno smo stavili do znanja da ne smatramo da sve stranke u političkom spektru ispunjavaju te kriterijume. Ali u međuvremenu, željeli bismo da nastave u tom pravcu. Još jedna komplikacija je što takođe smatramo da oni treba da rade veoma naporno u borbi protiv korupcije. To su naša očekivanja. A kako će riješiti tekuću krizu, zaista zavisi i od lidera zemlje i od glasača – kazao je Eskobar za VOA.

Izvor: Pobjeda

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta