Lazarini: U Gazi ubijeno više djece za šest mjeseci nego u svijetu za četiri godine

Foto: Pixabay

Foto: UN

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA) Filipe Lazarini izjavio je da je u Pojasu Gaze u proteklih šest meseci ubijeno više dece nego u svim svjetskim konfliktima u posljednje četiri godine ukupno.

„Za šest mjeseci ubijeno je više od 30.000 ljudi. Znamo da je među njima 13.000 djece. Znamo da je u Gazi za šest mjeseci ubijeno više djece nego u svim sukobima širom svijeta u posljednje četiri godine. Dakle, po obimu je bez presedana, kao i po stepenu razaranja“, rekao je Lazarini u intervjuu za Tas.

On je dodao da je ukupno 180 radnika UNRVA ubijeno u enklavi od početka sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamasa i da ne isključuje mogućnost zahtijevanja pravde pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog smrti osoblja.

Lazarini tvrdi da pojedine zemlje teže da rasformiraju UNRVA iz političkih razloga kako bi onemogućile stvaranje nezavisne palestinske države.

„Jasno sam skrenuo pažnju državama članicama UN na činjenicu da ne smijemo da se povučemo jer je prava namjera da se Agencija rasformira političke prirode, što bi u budućnosti moglo da podrije napore koji vode ka političkom i rješenju o palestinskoj državi“, rekao je on.

Lazarini je dodao da nije upoznat sa formalnim predlogom Izraela UN-u da raspusti UNRVA i prebaci njeno osoblje u drugu agenciju, o čemu su izvijestili mediji, ali je istakao da nije moguće prebaciti zaduženja UNRVA, s obzirom na broj zaposlenih u Gazi u poređenju sa drugim agencijama UN.

„UNRVA je mnogo više od distribucije hrane, ona predstavlja zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, a to su službe koje nijedna druga organizacija ne može preuzeti. I jedini ko će moći da preuzme biće buduća država Palestina kada budemo imali političko rešenje“, naglasio je Lazarini.

On je dodao da će UNRVA biti rasformljena tek kada se nađe rešenje za nezavisnu palestinsku državu.

Krajem januara nekoliko zemalja, uključujuĆi SAD, odlučilo je da obustavi finansiranje UNRVA nakon što su izraelske vlasti tvrdile da su neki od zaposlenih u Agenciji povezani sa palestinskim militantnim pokretom Hamas.

Lazarini je rekao da je jedan od 12 zaposlenih vraćen na radno mesto nakon optužbi Izraela, kao i da je većina zemalja nastavila da finansira Agenciju, ali da SAD nisu među njima.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments