Latino muzika u “Muzičkoj kutiji” – globalni fenomen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Danas ćemo govoriti o latino ritmu – kompleksnom fenomenu kod svih ljubitelja latino muzike i plesa.

Za početak, par misli o latino-američkoj muzici generalno.

Latino muzika je jedinstveni kulturološki fenomen globalnih razmjera: uticaji sa sve četiri strane svijeta spojili su se u Južnoj Americi.

Latino kao muzički žanr podrazumijeva i obuhvata ogroman spektar muzičkih pravaca, vrlo širokog stilskog i geografsko-istorijsko dijapazona.

Od sporih i blagih melodija, preko autorskih kant numera, pa do čisto perkusivno ritmičkih stilova.

Latinska Amerika je najpoznatija po muzičkim i plesnim pravcima salsa i samba, potomcima rumbe i mambe (koji su opet nastali miješanjem i stilskom modernizacijom niza različitih žanrova).

Latino generalno prate slojevi perkusije, energične duvačke dionice i “zarazni” ritmovi sa relativno prostim melodijama.

Sa druge strane muzičkog spektra, iz Brazila nam dolazi i bosanova — lagani i opušteni žanr nastao spajanjem afro-ritmičke plesne muzike i laganog “kul” džeza.  

Sa izuzecima poput tehano ili mariači stilova, čije su osnove folk i pop, sve pravce latino muzike odlikuje izrazit ritam.

Ritmika je posljedica arhetipske srodnosti duše sa paganskom (ritualnom) muzikom.

Sa Jamajke i iz Brazila dolazi nam i rege muzika, a postoje i latino pravci zvani kalipso i mento.

Tako je i rege latino-američka muzika, iako jezički, istorijski i kulturološki pripada anglofonom svijetu.

Popularni latino ima dva izvora – dva srca koja kucaju zasebnim ritmovima (tj. 4/4 i 3/4 taktovima)

Osim muzike sa Kube postoji još puno autentičnih sfera kao što su muzika Anda, pomenute Jamajke (rege) ili Argentine (tango).

Luis Fonsi nije prvi Portorikanac koji je osvojio plesne podijume širom svijeta, a u to osvajanje krenuo je preko Portorika i jedan veliki španski hit. Podsjetićemo se numere i plesne koreografije koja je pokorila svijet i prije ‘Despacita‘.

Riječ je o pjesmi ‘Lambada‘ s kojom je Kaoma poharala svjetske muzičke liste i prodala više od 15 miliona primjeraka albuma ‘World-beat‘ na kojem se pjesma nalazila.

Za Los Kjarkas još je vjerovatnije da danas neko ne zna, a riječ je o bolivijskom bendu i njihovoj pjesmi iz 1981. iz koje je ‘Lambada‘ i nastala, i to ne direktno.

Ovu nešto sporiju bolivijsku baladu 1986. je s, portugalskim prevodom, autorizovala i malo ubrzala brazilska pjevačica Marcia Ferreira pod nazivom ‘Chorando se foi’, a Kaoma je ‘Lambadu‘ izvodila kao cover te pjesme.

Los Kjarkas su ih uspješno tužili za plagiranje, jer za objavu tog singla nijesu tražili njihovo odobrenje.

Uprkos svemu, cijeli je svijet plesao Kaominu ‘Lambadu‘.

Za veliki hit španskog dua Los Del Río – MAKARENA – legenda kaže da je nastao spontano na privatnoj zabavi koju je pripremio organizator njihovog koncerta u Venezueli, tokom turneje po Latinskoj Americi 1992. godine.

Kao malo iznenađenje za goste, među kojima je bio i bivši predsjednik Carlos Andrés Pérez, nastupila je lokalna učiteljica flamenka, a njeno plesno umijeće toliko je oduševilo Antonia Romera Mongea, člana dua Los del Ríjo, da je spontano izrecitovao stihove koji su se kasnije našli u pjesmi.

Iako se ne zove tako, Monge joj je izgovorio nešto kao ‘dajte svome tijelu radost, Magdalena, jer vaše tijelo daje radost i lijepe stvari’.

Pjesma je snimljena u više verzija, a njeno flamenco rumba pop fusion izdanje postiže uspjeh u Španiji, Kolumbiji i Meksiku.

U Portoriku je bila nezvanično dio izborne kampanje, a slušali su je brojni turisti s kruzera, pa je ubrzo postala hit u gradovima SAD-a s velikim Latino zajednicama.

Svjetsku popularnost stekla je 1996. kad je objavljen njen remix s engleskim tekstom, zahvaljujući klupskom remiksu DJ-a iz trija Bayside Boys iz Majamija, koji je osvojio prvo mjesto na Billboard Hot 100 u avgustu 1996. i ostao na vrhu liste četrnaest sedmica.

U ovoj “Muzičkoj kutiji” približili smo vam gotovo sve oblike latino muzike, a u nekoj od narednih imaćemo prilike da se posvetimo svakom latino pravcu pojedinačno.

Emisiju “Muzička kutija” možete slušati svakog radnog dana od 11 do 12,30 sati na Gradskom radiju 103 MHz FM ili online na gradskiradio.me

Autori “Muzičke kutije” su Tamara Radonjić i Aleksandar Šuković.

(izvor: agencije)

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta