Search
Close this search box.

Lakušić: Pljačka na obali Morače se nastavila, institucije ne rade svoj posao

Pljačka na obali Morače se nastavila, kazao je direktor Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić uz ocjenu da institucije ne rade svoj posao.

U objavi na svom fejsbuk nalogu Lakušić je napisao da je tokom prošle godine „šljunkarska mafija“ u dobrom dijelu zaustavljena, odlučnom reakcijom Vlade, nadležnih državnih organa, nevladinog sektora i Regionanog vodovoda.

Ipak, kako je naveo, i dalje je prisutna nelagalna eksploatacija pijeska i šljunka, u posljednjih nekoliko mjeseci.

„To ukazuje da je krajnji rezultat ovog opšteg društvenog stanja taj da se pljačka na obali Morače nastavila i da institucije ne rade svoj posao. Veoma sam razočaran nedostatkom podrške i efikasnih institucija u borbi protiv pljačke prirodnih resursa, korupcije ili nepoštovanje zakona“, kazao je Lakušić.

Kazao je i da se pokazalo „da ovaj tip borbe nije dugoročno održiv i da dok god ne dobijemo institucije oslobođene od korupcije, ali i podržane sredstvima da se bore protiv ovog kriminala stvari će se vraćati na isto“.

„Bitka za zaštitu prirode i borba protiv eko kriminala uvijek su teške, ali je bitno istrajati i boriti se za ono u šta vjerujete. Potrebno je da se pritisak i javna svijest o ovim pitanjima i dalje održava, kako bi se osiguralo da institucije budu odgovorne i djelotvorne. Nažalost, takve situacije u kojima se konfiskovana i zapečaćena oprema ponovo koristi i pljačka nastavlja mogu biti posledica nedostatka efikasnog sprovođenja zakona, korupcije ili nedovoljne volje vlasti da se suprotstavi kriminalnim aktivnostima. U mnogim slučajevima, uspostavljanje novih zakona može biti korak u pravom smjeru, ali njihova primjena i sprovođenje mogu biti složeni i zahtijevati vrijeme“, naveo je Lakušić.

Što se tiče uticaja na izdašnost vodoizvorišta Bolje Sestre, napominje da je akcijom zaustavljanja eksploatacije šljunka i pijeska, povećana izdašnost vodoizvorišta, kao i da je nastavkom mjerenja i naučnih istraživanja, konstatovano da nema više pada izdašnosti.

„To je ohrabruje da istrajemo u našoj namjeri da u skladu sa zakonom štitimo zone sanitarne zaštite izvorišta a time i njegovu izdašnost i kvalitet vode“, kazao je Lakušić.

Ukoliko se nelagalna eksploatacija pijeska i šljunka nastavi i ukoliko se u potpunosti ne zabrani odlaganje otpada u koritu rijeke Morače, posebno u užoj – II zoni sanitarne zaštite, upozorava direktor Regionlanog vodovoda, to može uticati na smanjenje kvaliteta vode u vodoizvorištu, kao i do daljeg smanjenja njegove izdašnosti.

„Stoga je važno da se nastave mjere zaštite i očuvanja vodoizvorišta Bolje Sestre. Regionalni vodovod neće posustati u svojoj misiji da ga sačuva i obnovi, da mu vrati njegovu punu snagu kakvu je imao davne 2010. godine kada je izabrano za napajanje žednog crnogorskog primorja“. naveo je Lakušić.

Izvor: FB

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci