Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Izvor: Gradski.me

Foto: gradski.me

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je na sastancima sa čelnicima institucija u Albaniji dobio podršku oko toga da se Ohridskim sporazumom došlo do de fakto priznanja Kosova od strane Srbije.

Kurti je, nakon sastanka sa predshednikom Albanije, Bajramom Begajem, predsednicom Skupštine, Linditom Nikolom i premijerom Edijem Ramom, rekao medijima da ih je upoznao sa elementima sporazuma postignutog između Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu.

„Želio sam da ih obavijestim o detaljima procesa dijaloga i elementima sporazuma koji se sada moraju primijeniti… Predsjednik Begaj, predsjednica Nikola i premijer Rama su me podržali u procesu dijaloga i za sporazum koje sam postigao. Albanija je uvijek pored Kosova i to dokazuje u međunarodnoj areni, ali i u našim bilateralnim odnosima“, rekao je Kurti, a prenosi Kossev.

On je dodao da su predstavnici institucija podržali njegov stav da je ovaj sporazum de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

„To je u stvari de fakto uzajamno priznanje i objasnio sam im i da član 7, koji govori o samoupravi srpske zajednice i pominje Savjet Evrope, zapravo odgovara okvirnom sporazumu za zaštitu nacionalnih manjina. Tačka 10 odnosi se na sve dosadašnje sporazume koje je naša vlada naslijedila iz procesa dijaloga u Briselu, a kojih je 39 i za koje smo se dogovorili da ih treba primijeniti, naravno one koji su važeći i obavezni, što je navedeno u članu 10. sporazuma“, rekao je Kurti. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta