Krstovići pred Apelacionim sudom: „Abazović skupljao političke poene, zaštitio one na koje nije smio da krene“

Foto: RTCG

Budimir i Marina Krstović ponovili su danas pred Apelcionim sudom da nisu krivi i da je postupak protiv njih fabrikovan od strane bivšeg premijera Dritana Abazovića, 43. Vlade i policije. Oni i njihovi advokati su naveli da je Abazović ovim kupio političke poene. Budimir Krstović smatra da je Abazović zaštitio ljude na koje nije smio da krene.

Apelacion sud je danas postupao po žalbi Višeg državnog tužilaštva na oslobađajuću presudu koju je sudija Višeg suda Vesna Kovačević izrekla Marini i Budimiru Krstoviću. Sudskim vijećem predsjedavao je sudija Predrag Tabaš, uz njega su bili sudija Srđan Vujović i sudija izvjestilac Vesna Moštrokol. Optužnicu je pred Apelacionim sudom zastupao tužilac Veljko Rutović.

Podsjećamo, prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici  Budimir Krstović i Marina Krstović oslobođeni su optužbe da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

„Politički pritisak, na žalost svih nas, uz pomoć Višeg državnog tužilaštva je naše branjenike doveo na optuženičku klupu. Prvostepena presuda je zakonita. Naši organi su imali nekoliko dana prije nego je droga došla u Luku Bar informaciju o njoj. Kada pravi vlasnik nije došao po nju, odlučili su da je „poklone“ Krstovićima. Podsjećam da prema našim branjenicima nisu preduzete mjere tajnog nadzora, da su inspektori smatrali da i ne treba, nego prema kontejneru za koji se sumnjalo da je u njemu sporni tovar“, kazao je, između ostalog, advokat Stefan Jovanović.

On je podsjetio da u ovome predmetu postoji i fabrikovani dokaz, netačan prevod od strane tumača kojeg je angažovalo tužilaštvo i koji je priznao da je pogriješio.

„Rukovoditelja Višeg državnog tužilaštva je na jednoj od Sjednica Sudskog savjeta saopštila da u konkretno ovom predmetu nisu imali dopbru saradnju, komunikaciju,s a policijom i time je potvrdila da nisu imali ni validne dokaze“, istakao je advokat Jovanović.

Marina Krstović i njen otac Budimir su u izjavi za medije ukazali na to da se Dritan Abazović sada, kada ga novinari pitaju o njihovom slučaju,  ne sjeća kako ih je tada optužio.

Ostalo je nejsano ko je prekinuo kontrolisanu isporuku, odlučiod a se izvrši nezakonit rpetres prostorija firmre „#San Francisko“. – naglašava Jovanović.

Advokat Dragoljub Đukanović je pred Apelacionim sudom kazao da prema navodima iz žalbe koju je rpedalo Više državno tužilaštvo na oslobađajuću presudu, stiče se utisak da je Luka Bar i Port of Adria najbezbjednija luka na svijetu.

„Kaže: ‘nikad cigareta i droga nisu izašle i nemoguće je da se to desi’, kao da nema desetine predmeta povodom toga. U svim zemljama svijeta postoji taj problem, samo su Marina i Budimir Krstović jedini koji su optuženi za to,a koji su poručili robu-bananae. Svaki put ću to reći i svaki put ponavljam, Dritan Abzaović je ovim kupio političke poene. Dalje u žalbis enavodid atemperatura vazduha može da šteti koainu, da babane nisu voće,već šifra za drogu…Ovakva tumačenja u životu nisam čuo“,  ukazao je Đukanović.

On je dodao da Marina Krstović nikad ne bi bila uhapšena i da su do njene kuće došli jer nikog nije bilo u magacin kome bi uručili nalog o rpetresu. Podsjetio je da je ona doborovoljno predala telefoin i lapt top i da je isto to uradio i njen otac i da se vratio isti taj dan iz Beograda, te da u tim telefonima ništa sporno nije nađeno.

Budimir Krstović: Abazović zloupotrijebio pravni sistem

„Moja ćerka i ja smo prošli pravnu golgotu. Droga je pronađena od strane američke DEA-e,a ne od strane naših službi. Oni su im dostavili informaciju. Mene nije sramota što sam bio u zatvoru, ali brinem za život moje ćerke koja je kao i ja nevino optužena. Moram da spomenem, moja starija ćerka je napustila London i bavila se samo nama“, kazao je u obraćanju sudu između ostalog Budimir Krstović.

On je naglasio da je bivši premijer Dritan Abazović sa policijom zaštitio ljude na koje ne smije da krene i optužio njih koji su nevini. Istakao je da je ova optužnica zastiđe cijelog pravnog sistema i tužilaštva.

„Poražavajuća je činjenica da je cijeli pravosudni sistem bio zloupotrebljen od strane Dritana Abazovića“, istakao je Krstović.

„Voljela bih da vjerujem da ćete ispraviti greške 43. Vlade“

„Ja bi voljela da vjerujem da Vi kao najviša instanca pravosuđa i sprovodioca pravde u ovoj državi, ćete ispraviti greške 43 vlade i svih akteri koji su uticali da mi budemo uhapšeni i unaprijed osuđeni. U to uvrstavam i tužilaštvo koje nije radilo svoj posao kao i policiju koja očigledno nije smjela da otvori ovaj predmet, najveće zaplijene na Balkanu. A imali su sredstva, imali su mogućnosti, imali su pomoć stranih službi, ali nisu htjeli. Nisu htjeli ili nisu smjeli. Dan danas nam niko ne daje odgovor na to pitanje. Ko je bio zadužen za ovu ovakvu akciju, jos gore za ovu neistragu“, kazala je u obraćanju Apelacionom sud Marina Krstović.

Dodaje da ta lica treba da se sprovedu pravdi, svako ponaosob ko je učestvovao u obustavljanju istrage.

„Jer  ne može me niko uvjeriti da se ovako vodi istraga najveće zaplijene i to u 21. vijeku. Nekome je jednostavno bilo lakše da gurne u vatru Krstoviće misleći proći će to tako, plasiraćemo priču u medije – droga pronađena u magacinu Krstovića…e pa prevarili su se. Znate, moj otac je svakom funkcioneru u tadašnjoj vlasti iza spuških rešetaka napisao pismo. Niko se nije udostojio da mu odgovori. Možda jer ih je bilo sramota svojih postupaka, pa im je bilo lakše da se pokriju ušima, i mijenjaju temu kad god se pomene predmet Krstovića. Uvjek jedan isti odgovor „bez komentara, istraga je u toku“ Ja ih ponovo danas po ko zna koji put pitam, koja istraga? Što je niste sproveli“, dodala je ona.

Navela je da je nedavno izabran novi predsjednik VDT-a, Milorad  Marković.

„I ne mogu danas da ne napomenem javno da je to jedina osoba koja je u sve ove protekle godine koliko pišemo svim institucijama, jedina osoba koja je odvojila dio svog radnog vremena da odgovori na moje silne apele i molbe i upite. Samim odgovorom da su oba predmeta protiv tužiteljke i ovog tumača u fazi izviđajam daje nadu da se neko ipak objektivno bavi tim predmetom“, smatra Marina Krstović.

Ističe da ne može  dovoljno puta a da napomene i naglasim razliku između oslobadjajuće presude usred nedostatka dokaza i nevinog čovjeka. 

„Sigurna sam da ste svjesni maksime „bolje hiljadu krivih osloboditi, nego jednog nevinog osuditi.“ Ja ne želim nikome osudu, ali vam sa sigurnošću kažem da pred Vama stoji dvoje nevinih ljudi“, zaključila je ona.

Izvor: Dan

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments