Foto: AP

Policijsku agenciju EU (Europol) pogodila je velika kriza nakon što su osjetljivi dosijei najviših policijskih zvaničnika nestali.

Prema internoj bilješci, u koju je portal Politiko imao uvid, ti podaci koji se čuvaju u sjedištu Europola u Hagu pod ključem nestali su prošlog septembra, a među nestalim dosijeima su i štampani dosijei izvršne direktorke Europola Ketrin de Bol, njena tri zamjenika i drugih visokih zvaničnika.

Europolove osjetljive štampane HR datoteke čuvaju se zaključane u sefu, u prostoriji koja je ograničena na osoblje sa ograničenim pristupom, a vrlo mali broj ljudi zna šifru sefa.

– Uprava Europola je 6. septembra 2023. obaviještena da su lični dosijei nekoliko članova osoblja Evropola nestali – navodi se u bilješci.

Dodaje se da od tada pokušavaju da ustanove kako je do toga došlo.

– S obzirom na ulogu Europola kao organa za sprovođenje zakona, nestanak ličnih dosijea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja bezbjednosti i ličnih podataka – navodi se u bilješci.

Briselski portal podsjeća da je Europol jedna od najvećih agencija Evropske unije, da koordinira velike međunarodne istrage i operacije sa nacionalnim policijskim vlastima i partnerima kao što su Interpol i američki FBI.

Portal navodi i da su se neki od nestalih dosijea ponovo pojavili kada ih je jedan građanin pronašao napuštene na javnom mjestu u Hagu i odnio u lokalnu policijsku stanicu.

Portparol haške policije Stiven van Santen rekao je da je ta policija bila uključena u neke detalje vezane za tekuću internu istragu Europola.

Nestali dosijei mogu da sadrže informacije o prijavi za posao službenika, relevantnoj obuci, datumima rođenja, statusu braka, izdržavanim licima, trenutnoj adresi i druge redovne informacije.

Neimenovani izvor Politika naveo je da je poslije incidenta, šef ljudskih resursa u Europolu Masimilijano Betin, koji nije želio da komentariše slučaj, stavljen na administrativno odsustvo.

Izvor: Politiko

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta