Kriza energenata na svjetskom tržištu: Struja u Crnoj Gori može poskupiti najviše do šest odsto

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Zemlje širom svijeta, pa i u Evropi i regionu, suočavaju se sa energetskom krizom, zbog ogromnog rasta cijena energenata. U Crnoj Gori, prema odluci Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, cijena struje za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju toj kategoriji, ne može da raste preko šest odsto u naredne dvije godine. Dakle, koliko god da se povećavaju cijene energenata na tržištu, i ukoliko bi Crna Gora imala potrebu za dodatnim uvozom, računi za građane, odnosno domaćinstva i male potrošače, ne bi mogli porasti više od šest odsto, kazali su za portal CdM iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Međutim, iz RAE za CdM pojašnjavaju da Zakon o energetici propisuje da ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, prouzrokovanog neočekivanim nedostatkom energije ili krizne situacije, Vlada može uvesti dodatne mjere.

“Cijene električne energije u Crnoj Gori se slobodno formiraju na organizovanom tržištu ili ugovorom između prodavca i kupca, s tim što se do kraja 2022. godine obezbjeđuje poseban vid zaštite kupaca iz kategorije domaćinstva i mali kupci koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva. Formiranje cijene električne energije na maloprodajnom tržištu zavisi od brojnih faktora i predstavlja poslovnu odluku snabdjevača. Dešavanja na veleprodajnom tržištu električne energije mogu uticati na maloprodajno tržište, poslovanje snabdjevača, a time i na odluke snabdjevača o formiranju cijena za kupce”, pojašnjavaju za portal CdM iz RAE.

Iz Regulatorne agencije za energetiku podsjećaju da je važeći zakonski okvir obezbijedio zaštitu kupaca iz kategorije “domaćinstva i mali kupci koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva”.

“Obezbijedio je da u 2017, 2018. i 2019. godini, uz mogućnost produžetka njegove primjene za tri godine ako Regulatorna agencija za enegetiku i regulisane komunalne djelatnosti procijeni da nijesu ispunjeni uslovi za postojanje likvidnog tržišta. Polazeći od navedenog zakonskog ovlašćenja, Agencija je krajem 2019. godine donijela Odluku o produženju ograničenja povećanja cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva za period 2020-2022. godine, i to najviše do 6 odsto, za svaku godinu pojedinačno, u odnosu na prethodnu godinu“, ističu iz Agencije.

Iz RAE za CdM kažu da elektroenergetski subjekat koji je nosilac licence za snabdijevanje ima obavezu isporuke električne energije krajnjim kupcima, pa samim tim i obavezu nabavljanja struje, bilo od proizvođača iz Crne Gore, bilo od trgovaca električne energije.

“Sigurnost snabdijevanja, kao sposobnost sistema električne energije da kontinuirano snabdijeva kupce, podrazumijeva da je potrebi svakog potrošača za električnom energijom odgovoreno u momentu kad je ista nastala. Zakon o energetici, pak, propisuje da ukoliko dođe do poremećaja na tržištu prouzrokovanog neočekivanim nedostatkom energije, neposredne ugroženosti nezavisnosti i cjelovitosti države, prirodnih nepogoda i tehnoloških katastrofa (krizne situacije) Vlada može uvesti dodatne mjere”, naglašavaju u Agenciji.

Podsjetimo, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin kazao je ranije da za sada ne razmišljaju ni o restrikcijama ni o poskupljenju struje. Cijena električne energije, kako je saopštio, na berzi je dostigla 200 €/MWh, a EPCG je domaćinstvima i maloj privredi isporučuje po cijeni od 43 €/MWh.

Rovčanin je rekao da do restrikcija može doći jedino usljed više sile, havarije u prenosnoj i distributivnoj mreži. Takođe, kaže on, energetski bilans Crne Gore zavisi kako od hidroloških prilika, tako i od stabilnog rada TE Pljevlja.

On tvrdi da je situacija u državi je stabilna, iako se u akumulacijama bilježi manjak vode u odnosu na bilansne planove.

Ipak, Rovčanin se nada kišnom periodu i da će se, a na šta kaže upućuju svi relevantni pokazatelji, “dotoci na našim rijekama, kao i nivoi u našim akumulacijama popraviti”. Stoga, izvršni direktor EPCG smatra da Crna Gora neće biti u situaciji da razmišlja o uvođenju restrikcija.

Izvor: CDM

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta