Krivokapićev selektivni senzibilitet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Premijer Zdravko Krivokapić opravdano je i sa razlogom osudio skrnavljenje objekta Srpske pravoslavne crkve u blizini Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici na čijem zidu je juče osvanula neprimjerena poruka. Grafit na kojem je ćirilicom ispisano „SPC g**na“ osudio je dio javnosti, političkih partija, a iz Uprave Hrama je navedeno da su šokirani da postoji neko ko ispoljava takvu mržnju prema SPC i svetinji božjoj. 

Propustio je premijer Krivokapić, međutim, niz prilika da reaguje u mnogo sličnih situacija čime pokazuje da ima senzibilitet samo prema stvarima koje njega lično pogode, u ovom slučaju kao vjernika. Dajući time doprinos podvojenim reakcijama javnosti, odnosno selektivnoj (ne)osjetljivosti.

– Očekujem od državnih organa da u najkraćem roku riješe ovaj slučaj, kao i sva ostala nepočinstva i manipulacije sa vjerskim osjećanjima koje nas vraćaju u devedesete – napisao je Krivokapić na svom Tviter nalogu.

Povodom ostalih nepočinstava i manipulacija koje asociraju na devedesete nije se proteklih mjesec i po zvanično oglašavao, iako je bilo povoda napretek.

Glas predsjednika Vlade nije se čuo tokom gotovo jednomjesečne kampanje veličanja haškog optuženika i ratnog zločinca Ratka Mladića koji je osvitao na fasadama zgrada u nekoliko gradova širom Crne Gore. Isti Krivokapić je, podsjetimo, pod pritiskom međunarodnih adresa i dijela vladajuće koalicije, nevoljno morao da „pusti niz vodu“ ministra manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića zbog njegovih stavova o pravnoj definiciji genocida u Srebrenici.

Premijer nijednom riječju nije osudio mizogine i šovinističke ispade na račun poslanice Draginje Vuksanović-Stanković, niti građanki i građana Cetinja izloženim kontinuiranim atacima lidera radikala Vojislava Šešelja.

Sa druge strane, premijer je pokazivao senzibilitet kada je na udaru mizoginih poruka karikature bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Krivokapić je, svojevremeno, javnost obavijestio i o spremnosti da se izvini i pokaje ekspert u Ministarstvu prosvjete Vladimir Vuković zbog šikaniranja sportskog novinara Nebojše Šofranca na aerodromu Podgorica, ali ga je ubrzo Vuković demantovao…

Premijer je, međutim, iskoristio i priliku da optuži ponašanje navijača crnogorske reprezentacije prema generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću.

Pristup selekcije ostao je na snazi i kada je na meti napada bila građanska aktivistkinja Sabina Talović iz Pljevalja koju je na nacionalnoj osnovi napao Zorislav Leković, osoba koja je prethodno, u ranijem incidentu, sa četničkom zastavom, gola do pojasa šetala gradom.

Na Krivokapićevo ćutanje reagovao je tada i nevladin sektor, navodeći da nije dobra takva suzdržanost premijera i Vlade.

Kad sa jedne od najviših adresa u državi ne postoji procjena da svaka opasna poruka, naročito povodom tema o kojima u građanskom društvu mora postojati konsenzus, zaslužuje jednaku osudu – ne čudi onda što postoje podvojene reakcije javnosti, odnosno selektivna (ne)osjetljivost na ogavne sadržaje upravo u zavisnosti sa koje adrese dolaze, odnosno ko su akteri ili mete neprimjerenih poruka, ispada ili napada.

Izvor: Pobjeda/ Igor Perić

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta