Krivokapić za Gradski: Za ozelenjavanje grada 3.000.000 eura, izgradićemo šest novih parkova

Foto: Zelenilo

Budžetom Glavnog grada za 2024. godinu opredijeljeno je 3.000.000 eura za investicione aktivnosti „Zelenilo“ d.o.o. Podgorica što će biti uloženo u unaprjeđenje zelene infrastrukture odnosno ozelenjavanje, izgradnju novih parkova i dječijih igrališta na teritoriji Glavnog grada, kazao je za Gradski portal direktor tog preduzeća Petar Krivokapić. Ističe da je tokom 2024. godinu planirano formiranje novih zelenih oaza širom grada.

“ Opredjeljivanjem ovih sredstava iz Budžeta Glavnog grada, a koja predstavljalju značajno povećanje u odnosu na 2023. godinu, i pokazatelj je da, Zelenilo ima potencijal i da je prepoznato kao privredno društvo koje se zalaže za uređenje i ozelenjavanje Glavnog grada, stvaranje boljih uslova za život i rad u Podgorici, ali i očuvanje životne sredine. Tako će novi parkovi biti izgrađeni u Zagoriču, Bloku VI, Koniku – Starom Aerodromu, kod spomenika Josipa Broza Tita, Bloku IX, Ulici Arsenija Boljevića, biće izvršena rekonstrukcija Karađorđevog parka, kao i ozelenjavanje brojnih saobraćajnica i drugih manjih lokacija. Napomenuću da su neke od planiranih investicionih aktivnosti u toku pa se tako trenutno realizuju radovi na drugoj fazi parka na Bulevaru Šarla de Gola, parka na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, kao i parka u Bloku VI, na rekonstrukciji kružnog toka na Bulevaru knjaza Danila, zelenih traka duž Bulevara Save Kovačevića i dr „, naglašava Krivokapić.

Važno je, navodi, istaći da će svi novi parkovi biti opremljeni stazama za šetnju i urbanim parkovskim mobilijarom, a na lokacijama na kojima su predviđena dječija igrališta biće ugrađen i dječiji mobilijar.

“ Kao i do sada, velika pažnja pridaje se dizajnu, te će sve lokacije biti uređene u jedinstvenom stilu sa elementima koji će sve ove prostore uvezivati u jedinstveni sistem zelenih površina „, istakao je Krivokapić.


Objašnjava i da je jedan od ciljeva ovog privrednog društva da se u Podgorici značajno poveća zeleni fond, u tom smislu u svim parkovima će biti posađene velike količine biljnog materijala (drveća, žbunja, perena i sl.), a primat u sadnji zauzeće autohtone biljne vrste proizvedene u rasadniku Zelenila.

“ Na svim lokacijama će biti ugrađeni i hidrosistemi kako bi biljkama bile obezbijeđene dovoljne količine vode tokom ljetnjih mjeseci. „Zelenilo“ d.o.o. Podgorica je privredno društvo Glavnog grada čija je osnovna funkcija uređivanje i održavanje javnih zelenih površina i od javnog je interesa. U tom smislu u kontinuitetu se realizuju brojne aktivnosti na formiranju novih zelenih površina i održavanju već postojećih. Unapređenje rada preduzeća realizuje se kroz niz organizacionih izmjena kako bi se poslovi obavljali efikasnije i kvalitetnije, a naravno i izvršila ušteda sredstva. Kada je riječ o uštedi, moram istaći da smo krajem 2023. godine
izvršili nabavku tri električna vozila za obavljanje svakodnevnih aktivnosti u gradu, kao i da smo u cilju smanjenja troškova električne energije, na krovu upravne zgrade ugradili solarne panele „, naveo je Krivokapić.

Napominje i da su prošlu godinu završili sa pozitivnim bilansom, uprkos izazovima koje je sa sobom povuklo usklađivanje Kolektivnog ugovora sa Granskim kolektivnim ugovorom, te značajnog povećanja plate svim zaposlenima.

“ Takođe, posebno sam ponosan na činjenicu da je svim zaposlenima isplaćena rekordno visoka zimnica i da smo ovu godini započeli sa pola miliona eura na računima „, kaže Krivokapić.


Sugrađani mogu da kupuju ukrasne biljke i cvijeće


Rasadnička proizvodnja Zelenila, kako nam je rekao Krivokapić, odvija sa na 5 hektara otvorenog polja gdje se proizvode sadnice ukrasnog drveća i u 1.500 m2 zaštićenog prostora (staklenika i plastenika) gdje se proizvodi sezonsko cvijeće, žive ograde, sobno bilje i dr.
“ Biljni materijal proizveden u našem rasadniku namijenjen je, osim za sadnju na javnim površinama, i za prodaju trećim licima, pa ću iskoristiti priliku da pozovem naše sugrađane da po najpovoljnijim cijenama, za svoje bašte, odaberu nešto iz naše široke ponude „, poručuje Krivokapić.

Osvrnuo se i na kadrovsku politiku preduzeća, kao i na veliki entuzijazam zaposlenih koji ulažu izuzetne napore da naš grad izgleda lijepo.

“ Osim što rade najzahtjevnije poslove, zaposleni u Zelenilu su jako često izloženi i najrazličitijim vremenskim uslovima tokom obavljanja svojih radnih zadataka, ali za njih nema prepreka ni kada je riječ o visokim temperaturama ljeti, niti u hladnim danima zimi. Zaista su revnosni i moram istaći veliku zahvalnost i poštovanje prema njima. Izradili smo novi Pravilnik o sistematizaciji kojim je poboljšana organizacija rada, ali svakako da ćemo tokom sezonskih poslova vršiti sezonsko zapošljavanje kako bi uspjeli da realizujemo sve aktivnosti kvalitetno i efikasno „, zaključio je Krivokapić.

D.B.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments