NAJNOVIJE

Foto: MOD

U dokumentu se navodi da će Krapović sa francuskim ministrom odbrane potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Tokom posjete Francuskoj, ministar će se sastati sa komisijama Senata/Nacionalne skupštine koje se bave odbrambenim pitanjima, što će, kako kažu u Ministarstvu, biti od posebnog značaja za promovisanje crnogorskih aspiracija ka članstvu u Evropskoj uniji
Krapović u Francusku vodi osmoro ljudi u delegaciji

Ministar odbrane Dragan Krapović boraviće u zvaničnoj posjeti Francuskoj 3. i 4. aprila, a sa sobom će povesti još osam službenika i savjetnika Ministarstva odbrane. To je navedeno u platformi za posjetu Francuskoj.

  • Delegaciju Ministarstva odbrane Crne Gore predvodiće ministar odbrane Dragan Krapović. Kao članovi delegacije, u Francusku će otputovati – Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Republici Francuskoj, Marko Marković, državni sekretar Ministarstva odbrane, Jadranka Vojinović, sekretarka Ministarstva odbrane, Radmila Perović, v. d. generalne direktorice Direktorata za politiku odbrane, Radovan Kostić, v. d. generalnog direktora Direktorata za logistiku, Želimir Pojužina, šef kabineta ministra odbrane, Vesko Tomanović, savjetnik za Mornaricu načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, Relja Radonjić, šef Odjeljenja za normativno-pravne poslove i Aleksandra Vučinić, desk oficir za Republiku Francusku u Ministarstvu odbrane – navodi se u platformi objavljenoj na sajtu Vlade.

U dokumentu se ističe da će Krapović sa francuskim ministrom odbrane potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Tokom posjete Francuskoj, ministar će se sastati sa komisijama Senata / Nacionalne skupštine koje se bave odbrambenim pitanjima, što će, kako kažu u Ministarstvu, biti od posebnog značaja za promovisanje crnogorskih aspiracija ka članstvu u Evropskoj uniji.

  • Takođe, imajući u vidu planove za jačanje kapaciteta i modernizaciju Mornarice Vojske Crne Gore, ministar odbrane Dragan Krapović će posjetiti brodogradilište „Kership“ u Konkarnou, gdje će se upoznati sa ponudom brodogradilišta i dinamikom konstrukcije plovila – piše u informaciji.

Kada su u pitanju stavovi koje će Krapović zastupati, u platformi se navodi da će na sastanku sa ministrom vojske Republike Francuske, crnogorski ministar odbrane zahvaliti na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori u ostvarivanju njenih spoljnopolitičkih ciljeva, među kojima su evropske integracije apsolutni prioritet.

  • Poručiće da će Crna Gora nastojati da ubrza svoj evropski put u narednom periodu kroz dostizanje evropskih standarda u svim oblastima, te da je u tom kontekstu podrška Francuske od izuzetnog značaja. Ministar će iskazati značaj nedavno realizovanog satanka premijera Crne Gore i predsjednika Republike Francuske, tokom kojeg je vođen konstruktivan razgovor i postignut dogovor o krovnom strateškom dokumentu koji će predstavljati temelj za partnerstvo naših zemalja u budućnosti. Posebno će istaći zadovoljstvo što će odbrana biti prvi od stubova strateškog partnerstva i poručiće da će Crna Gora biti u potpunosti posvećena razvijanju istog – navedeno je u Vladinom dokumentu.

Govoreći o radu 44. vlade, ministar će, kako navode iz Ministarstva odbrane, kao prioritete navesti ubrzanje integracija Crne Gore u EU, nastavak potpunog usklađivanja sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz članstva u NATO, kao i očuvanje dobrosusjedskih odnosa sa državama regiona Zapadnog Balkana.

Krapović će, dalje navode, istaći da je Vlada Crne Gore za potrebe odbrane ove godine po prvi put opredijelila 2,01 odsto BDP, te da će skoro trećina budžeta za odbranu biti namijenjena modernizaciji Vojske u cilju jačanja njenih kapaciteta i sposobnosti, čime se potvrđuje status Crne Gore kao kredibilne NATO članice.

  • Takođe, naglasiće da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz NATO agende, kao i pružanju doprinosa ukupnim naporima Alijanse na planu jačanja odvraćanja i odbrane i implementaciji planova odbrane – piše u dokumentu
PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta