Korać: Vlada zanemaruje lica sa smetnjama u razvoju

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Državni organi nemaju dovoljno senzibiliteta prema licima sa smetnjama u razvoju, dok je  ove godine izostala i novčana pomoć nevladinim organizacijama koje se bave poboljšanjem položaja te grupacije, ocijenio je Milisav Korać, jedan od osnivača NVO „Naša inicijativa“.

On je, u emisiji “Lice Podgorice” Gradske televizije, kazao da je upitno da li će sredstva za finansiranje projekata za ovu godinu uopšte biti raspodijeljena.

“Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja su obavezni da izdvoje sredstva za finansiranje projekata NVO u oblasti poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom. Projekti značajno kasne, nedavno su raspisani, i upitno je da li će sredstva uopšte biti uplaćena nevladinim organizacijama”, saopštio je Korać.

Napominje da su ranije imali dobru saradnju sa državnim organima, ali je ove godine izostala.

“Ne postoji dovoljan senzibilitet prema ovoj populaciji. Nakon što je došlo do spajanja ministarstava, resor koji se odnosi na socijalno staranje potpuno je zapušten, barem kada su u pitanju potrebe lica sa smetnjama u razvoju. Konkursi, koji su trebali po zakonu da budu raspisani 1. marta, raspisani su u oktobru”, istakao je Korać i dodao da iz državnog budžeta nijesu dobili ni euro.

Kaže da će zbog toga 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom dočekati u nepovoljnoj situaciji.

Zahvaljujući podršci Glavnog grada udruženje se, kaže, nekako snalazi.

“Imamo lijepu komunikaciju sa Sekretarijatom za socijalno staranje i gradonačelnikom Vukovićem. Glavni grad i Sekretarijat za socijalno staranje ne propuštaju priliku da svake godine odobre naše projekte. Uvijek imaju razumijevanja za sve naše zahtjeve”, kazao je Korać.

Naglašava da su prema toj populaciji prisutne brojne predrasude i neshvatanja.

“U raznim izvještajima, EU stalno apostrofira nedovoljan broj usluga koje se pružaju djeci i mladima sa smetnjama u razvoju. Neophodno je da oni budu ravnopravni članovi društva. Vjerujem da će se njihov položaj poboljšati, ali na tome treba da radi cijelo društvo, država i sistem”, zaključio je Korać. 

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta