Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Izvor: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Uz gotovo jednoipočasovno kašnjenje, počela je vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj poslanici razmatraju jednu tačku – imenovanje Opštinske izborne komisije Zeta.

Za članove OIK Zeta predloženi su Nela Anđušić (predsjednica), Miloš Kavarić, Tijana Trifunović, Nada Ulićević, Veljko Kostić, Marina Stanović i Pavle Cavnić, a za zamjenike članova Tomica Knežević, Anđelija Otović, Jasmina Vujačić, Veljko Kostić i Milica Kaluđerović.

Suzana Pribilović (DPS), kao izvjestiteljka matičnog odbora, pojasnila je proceduru formiranja opštinske izborne komisije u slučaju formiranja nove jedinice lokalne samouprave.

Momo Koprivica (Demokrate) rekao je kako je u pitanju “nezapamćena pravna lakrdija” – od početka predlaganja uspostavljanja Opštine Zeta, pa do formiranja organa za sprovođenje izbora.

“Epilog je da je predsjednik države tri puta raspisivao izbore za Podgoricu, ali i to da jedna gradska opština u sred izbornog procesa dobija status samostalne opštine”, dodao je on.

Donijete su, kako je istakao, međusobno kontradiktorne pravne norme, što govori da cilj nije bio da se građanima Zete omoguće prava, već da se drugom političkom subjektu omogući prednost.

“Trideset dana nakon raspisivanja izbora u Zeti, nema izborne komisije, partije nemaju gdje predati liste, nijesu određena ni biračka mjesta, građani su na ledu i nemaju pravo da biraju i da budu birani. Raspisani su izbori, a nema organa za sprovođenje izbora – to je dokaz da je u pitanju klasičan izborni inženjering”, konstatovao je on.

Nikola Rakočević (DPS) kazao je kako “neće biti nelogično da oni, koji nijesu ni htjeli da Zeta bude samostalna, sada uskrate glas i za OIK”.

“Pozivam te poslanike koji nijesu glasali da Zeta bude samostalna, da dobijemo OIK Zeta i stvorimo preduslove da tamošnji građani imaju izbore”, dodao je.

Osvrnuo se i na ostale događaje, navodeći kako smo svjedoci krize koja traje od 30. avgusta, te da su dvije vlade uvele Crnu Goru u ogroman problem.

“Ta većina je potrošila svoj vijek trajanja. Tu nema sreće i ako je pala i druga Vlada, a ako je većina odlučila da nema novog mandatara, došli smo do inicijative o skraćenju mandata Skupštini. Logično je da idemo na izbore, ali antisistemski elementi imaju dva razloga da glasaju protiv toga – jedan je bježanija od izbora, a drugo da žele Crnu Goru dodatno uvući u probleme”, poručio je on.

Pozvao je ostale da 30. septembra odluče da se ide na vanredne izbore, a da danas podrže formiranje OIK Zeta.

Odgovorio mu je Slaven Radunović (DF) koji je ustvrdio kako parlamentarna većina postoji, a da to ne želi da vidi predsjednik države Milo Đukanović.

“Nije pozvao četiri-pet predstavnika partija, a među njima i čovjeka kojeg smo odredili za mandatara”, poručio je Radunović.

Rakočević mu je na to kazao da predsjednik države daje mandat onome ko ga uvjeri da ima većinu, a nakon konsultacija.

“Zvao je on na konsultacije sve predstavnike listi koje su nastupile na izborima. VI nijeste došli na konsultacije i bilo je tada jasno da nemate pravo da dobijete mandat”, rekao je, dodajući kako nakon toga nijesu dostavili ni potpise u roku.

Predrag Bulatović (DF) poručio je Rakočeviću da ne obmanjuje, te da Đukanović nije ispoštovao Ustav.

“Predsjednici Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore nijesu pozvani na konsultacije. I to je dovoljno da se zna da je Milo Đukanović prekršio ustav”, rekao je on.

Đukanović, kako je dodao, nasiljem pokušava da obnovi vlast.

“Možemo doći u podjele i u sukobe zato što Đukanović želi silom da opstane na vlasti. Odbrana ustavnog poretka je svetinja za DF”, istakao je.

DF je zato, kako je rekao, pokrenuo postupak za razrješenje Đukanovića, kako bi se preispitalo da li je on prekršio Ustav. Želi li Đukanović mir i stabilnost u Crnoj Gori, dodao je, daće mandat Miodragu Lekiću.

“Laž je da su bili potrebni potpisi, a mi imamo i potpise. Imamo jasnu parlamentarnu većinu od 41, a to je volja naroda. Niko ko je u manjini ne može joj oduzeti pravo da izabere Vladu”, dodao je Bulatović.

Predrag Sekulić (DPS) rekao je da ta partija ne bježi od izbora, te je podsjetio na rezultate prethodnih izbora u Podgorici.

“Osvojili ste 10 mandata manje tada. I mislite da, nakon svega što je uradio Ivan Vuković sa svojim timom, treba da se plašimo”, upitao je on.

Vladimir Martinović (Demokrate), Oni koji danas govore da neko bježi od izbora, kako je kazao, od izbora su bježali u februaru.

“Toliko o principima i koliko vrijeđate zdrav razum i logiku građana”, kazao je Martinović.

Kazao je da će DPS izgubiti sve lokalne izbore, i u Zeti i u Podgorici i u svim drugim opštinama.

Boris Mugoša (SD) kazao je da je očekivao da će današnja sjednica trajati kratko i da će, imenovanjem OIK, biti omogućeno da izbori u Zeti budu održani.

“Mi i ovo pretvaramo u cirkus i opet dižemo tenzije. I to ćemo očito stalno raditi dok je određena politička elita na sceni. Zamislite do kojeg apsurda mi dovodimo političku situaciju. Ne samo da imamo ozbiljnu krizu na državnom nivou, nego hoćemo da je pravimo i u svakoj lokalnoj upravi”, dodao je, pitajući ostale da li shvataju da su građani zbog takvog odnosa zamrzjeli politiku.

Sva se priča, kako je konstatovao, svodi na – Mila.

“Imam osjećaj kad bi se Milo Đukanović povukao sa političke scene, da pola partija ne bi postojalo. Njima je svaka druga – Milo, Milo, Milo, Milo… o čemu god da pričamo. Imam osjećaj da oni koji najviše pričaju o njegovom povlačenju – oni najviše žele da ostane. Jer oni ne bi imali o čemu drugom da pričaju. Alo ljudi, uozbiljimo se, pogledajte u kakvim problemima živimo”, dodao je.

Pozvao je sve da omoguće građanima Zete da 23. oktobra glasaju, jer je to njihovo ustavno pravo.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta