Uncategorized

Kopenhagen najbezbjedniji svjetski grad

Foto: pixabay

Kopenhagen je najbezbjedniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične bezbjednosti, kao i zaštite životne sredine, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbjednijim gradom na svijetu, postigavši 82,4 boda od 100.

– Jedan od ključnih činilaca koji Kopenhagen čine tako bezbjednim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od decenija – kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Veis.

Kopenhagen, dodaje, karakteriše i velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. 

– To je mješoviti grad u kojem se i čistačica i direktor sreću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi – istakao je Veis.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći s 80,7 bodova.

Iako je Sidnej zauzeo četvrto mjesto s 80,1 bodom, australijski grad bio je na vrhu kategorije digitalne bezbjednosti, dok je Tokiju dodeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mjesto.

Holandski Amsterdam je šesti sa 79,3 boda, dok je novozelandski Velington zauzeo sedmo mjesto sa 79 bodova. Melburn je na osmom mjestu sa 78,6 bodova, dok je švedski Stokholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.

Njujork dijeli 11. mjesto sa španskom Barselonom (oba grada dobila su 77,8 bodova). Vašington DC je na 14. mjestu, dok su London i San Francisko izjednačeni na 15. mjestu, prenosi Index.

Na dnu popisa su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karacas, pakistanski Karači i mjanmarski Jangon.

Izvor: Pobjeda

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Dokumenta