MUP

NAJNOVIJE

Foto: MUP

Kontrola dokaza Specijalnog tužilaštva protiv odbjeglog Aleksandra Mrkića i njegove 15-člane kriminalne organizacije među čijim pripadnicima se našao i bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović zakazana je u podgoričkom Višem sudu za 16. februar.

Oni se terete za za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Optužnicom su obuhvaćeni i Nikola Mrkić, Mujo Nikočević, Arsenije Kalezić, Stefan I Nikola Bubanja, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Glušević, Nikola Bačilović i Sadig Elnagar.

U optužnici koju potpisuje specijalni tužilac Jovan Vukotić se navodi da su u izviđaju I istrazi prikupljeni dokazi koji sumnjiče Aleksandra Mrkića da je u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni Veselin Veljović.

Ova kriminalna organizacija je prema stavu Tužilaštva formirana radi krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranja novca.

Optužnicom SDT-a, Veljović se terete da je 22 i 23. decembra 2020. godine kao savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja Aleksandra Mrkića upozorio da će policija 25. decembra pretresti porodičnu kuću I druge prostorije koje koristi pripadnik Mrkićeve kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Specijalno tužilaštvo tereti Veljovića da je kao direktor Uprave policije Crne Gore i savjetnik Predsjednika Cme Gore za odbranu i bezbjednost imao zadatak da kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta”.

Prema navodima optužnice kriminalna organizacija Aleksandra Mrkića koristila je privredne i poslovne strukture za nezakonito sticanje dobiti i moći, za pranje novca ali i za uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast – Upravu policije Crne Gore.

Veljović je po nalogu Mrkića, kako tvrdi Tužilaštvo, trebao da autoritetom svoje funkcije štiti pripadnike ove organizacije od hapšenja i da interveniše u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da pritvorena lica bliska organizatoru dobiju određene pogodnosti ali i blokira postupke prema organizatoru i pripadnicima ove kriminalne organizacije.

– Da suprotno važećim mjerama za suzbijanje i sprječavanje prenošenja koronavirusa omogućava ulazak u Crnu Goru organizatoru kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora – navodi se u optužnici.

U dokumentu Tužilaštva se navodi da je rođeni brat organizatora, Nikola Mrkić imao zadatak da prenosi naredbe i uputstva drugim članovima kriminalne organizacije i da od novca od krijumčarenja plaća bratove obaveze dok je zadatak Nikočevića bio da primjenjuje nasilje i zastrašivanje kada je to potrebno i nabavlja oružje.

Ostali optuženi su, kako navodi SDT, osnivali preduzeća u Crnoj Gori preko kojih je ova kriminalna organizacija poslovala u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar radi krijumčarenja cigareta.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta