Kontrola optužnice protiv Kašćelana i njegove grupe odložena za 7. februar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kontrola optužnice protiv visokopozicioniranog člana kavačkog klana Slobodana Kašćelana (58) i njegove trinaestočlane kriminalne organizacije, odgovorne za teško ubistvo Nikole Stanišića na podmukao i svirep način, danas je u podgoričkom Višem sudu odgođena za 7. februar, usljed procesnih nedostataka, saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, Marina Raković, kazala je da ročište za kontrolu optužnice u tom predmetu nije održano zbog nedolaska advokata Ranka Radonjića kome nije uručen poziv za ročište.

Pored Kašćelana, na optužnici se našao i visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana, Kotoranin Radoje Zvicer (49) sa sugrađanima Draganom Kneževićem (40) i Milošem Radonjićem. Na listi su i Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Radoje Živković (35), Vladimir Vučković (45) i Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Kažić (45) i Milan Knežević (43) iz Podgorice, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, kao i Krsto Maroš.

Kašćelan je u istrazi pred tužiocem rekao da nije stvorio nikakvu kriminalnu organizaciju, a posebno ne sa okrivljenima koje je SDT označilo kao saizvršioce.

Sa druge strane, specijalni tužilac Saša Čađenović je na 55 strana optužnog akta predstavio dokaze koji potvrđuju da je ta grupa pratila kretanje i navike Stanišića pet dana prije nego je otet, a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta prošle godine.

Kažić i Dragićević su 27. jula prošle godine elektronskim optičkim uređajima – kamerama i dvogledima, koje im je obezbijedio Zvicer, započeli osmatranje kuće pokojnog Stanišića i njegovo kretanje, na osnovu čega su odredili kada i gdje je najpovoljniji trenutak da presretnu i otmu žrtvu.

Knežević je 1. avgusta oko 16 sati javio Kažiću, a on ostalim pripadnicima grupe da je Stanišić motorom krenuo od kuće putnim pravcem Kotor – Trojica – Vrmac.

Na kolskom putu prema tvrđavi Vrmac, Stanišića su iz zasjede presreli Vukčević, Jurišević i Radonjić, koji su ga udarili metalnom šipkom po glavi i oborili na zemlju, vezali konopom a onda ubacili u BMW i, po unaprijed napravljenom planu, krenuli prema Njegušima.

Tokom čitave vožnje do odredišta, Kašćelanova ekipa je mučila Stanišića kako bi im dao šifru svog kriptovanog telefona i odao planove rivalske grupacije škaljaraca.

U jednom momentu došlo je do preokreta i promjene plana. Po uputstvu Kašćelana, grupa je Stanišića vratila u mjesto Mirac, gdje je ubrzo stigao Kašćelan u pratnji Perunovića. Pojačana ekipa nastavila je sa mučenjem Stanišića.

Kako se navodi u optužnici, sa Stanišića su skinuli svu odjeću, a potom pod batinama od njega tražili da im otkrije za koga radi, gdje su štekovi i oružje škaljaraca.

U noći između 2. i 3. avgusta predočili su Stanišiću da neće dočekati dan i uslišili molbu žrtve da se pomoli.

Upravo u trenutku dok se molio, egzekutori su u glavu Stanišića ispalili više hitaca.

Stanišić je bio blizak škaljarskom klanu i, kako se sumnja, likvidiran je jer je učestvovao u ubistvu člana suprotstavljenog kavačkog kriminalnog klana.

Zbog ovog zločina su 20. aprila uhapšeni Kašćelan i još pet osoba.

Izvor: Pobjeda

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta