Kontramjere Srbije zbog zahtjeva Kosova za članstvo u Savjet Evrope

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Arhiva

Srbija najavljuje da je spremna da ponovo pokrene kampanju povlačenja priznanja Kosova. To je nakon sjednice Saveta za nacionalnu bezbjednost saopštio ministar spoljnih poslova. Takva odluka dolazi kao reakcija na prijavu Kosova za članstvo u Savjet Evrope.

Nagađalo se neko vreme u beogradskim medijima da li Srbija ima nove zemlje kandidate za povlačenje priznanja Kosova. Spekulisalo se tako o čvrstim obećanjima 14 zemalja. Ministar spoljnih poslova je nakon Saveta za nacionalnu bezbjednost saopštio:

„Kao ministar spoljnih poslova sam predsjedniku Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje takozvanog Kosova, a Savjet za nacionalnu bezbjednost ovlastio je predsjednika Vučića da u trenutku kada to bude smatrao za potrebno, i širu javnost obavijesti o kojim državama je riječ“, istakao je Selaković.

Srbija je odlučila da povlačenje priznanja vrati u diplomatsku igru nakon što su kosovske vlasti predale prijavu za članstvo u Savjetu Evrope.

Prema riječima ministra Selakovića, dvije velike države pružaju logističku podršku Prištini za kampanju dobijanja novih priznanja, ali i zaustavljanja kampanje povlačenja priznanja. Ni ovaj put ne pominje koje su to države u pitanju.

“Ovim gestom želimo da damo šansu državama članicama Savjeta Evrope da u junu mjesecu ne pokrenu postupak prijema takozvanog Kosova u Savjet Evrope. Time još jednom pokazujemo i našu spremnost da razgovaramo i našu spremnost da do rješenja dolazimo kroz dijalog a nikako da to činimo unilateralno, odnosno jednostrano”, kazao je Selaković.

“Poruka koja ostavlja prostor da se vjeruje da Srbija jeste spremna da se vrati na pređašnje uslove odnosa Beograda i Prištine”, ocjenjuje Milica Andrić Rakić iz NVO “Nova društvena inicijativa”.

Odnosno na moratorijum koji je septembra 2020. godine dogovoren u Vašingtonu, a koji je bio oročen na godinu dana.

“Kampanja otpriznavanja je, mislim, iscrpjela svoje mogućnosti, dakle, to je nekih 15 zemalja u razvoju povuklo priznanje, koje vjerovatno nisu ni znale da su priznale Kosovo”, kaže politikolog Ognjen Gogić.

Andrić Rakić kaže da je prijava Kosova u Savjetu Evrope došla djelimično pod pritiskom javnosti jer su i ministarka spoljnih poslova i kosovski premijer Aljbin Kurti u Prištini kritikovani zbog načina na koji se vodi spoljna politika.

“Meni je lično vrlo teško da poverujem da bi se Priština u ovom trenutku usaglasila da sama odustane od članstva”, rekla je Andrić.

Prijava ne znači da će Kosovo uspjeti da obezbijedi članstvo, upitno je da li će glas u Savjetu Evrope dobiti i od zemalja koje priznaju Kosovo, a pogotovo zemalja koje ne priznaju Kosovo, poput Ukrajine, smatra Gogić.

“Ali to zapravo znači da oni preglasavaju Ukrajinu. Ja ne mogu da zamislim iskreno, da sad u Savetu Evrope u narednih godinu dana da se otvori tema, protiv koje bi Ukrajina bila toliko oštra, a bila bi, i da oni sada mimo volje Ukrajine ovako nešto rade”, napominje Gogić.

Izvor: N1

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta