Komunalnom policajcu iz Podgorice koji se tereti da je počinio krivično djelo obljuba nad djetetom i nedozvoljene polne radnje određen je pritvor do 30 dana, nakon čega je sproveden u istražni zatvor.

Njega je saslušao sudija za istrage i donio rješenje o pritvoru.

Kako je objavila Nova M, osumnjičeni je priznao krivično djelo.

Oni navode da se sumnja da je presreo djevojčicu u jutarnjim časovima u podgoričkom naselju Stari aerodrom, odvukao je u obližnji portun gdje ju je dodirivao. Djevojčica je dozivala pomoć, ali bezuspješno.

Djevojčica se požalila roditeljima, opisala događaj i napadača nakon čega se u istragu uključili policija.

Inspektori su izuzeli snimke sa obližnjih objekata i identifikovali napadača.

Povodom ovog zločina oglasila se Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres i podsjetila da se procjenjuje da se oko 10 odsto slučajeva seksualnog zlostavljanja otkrije, a još manji postotak biva procesuiran i zlostavljači osuđeni.

-Mnogi slučajevi ostaju neotkriveni, češće kada je počinitelj djetetu poznat, dok je stopa otkrivanja veća u slučajevima u kojima je počinitelj osoba nepoznata djetetu i zlostavljanje se dogodilo jednom ili samo nekoliko puta. Međutim, istraživanja ukazuju da je gotovo 80 odsto seksualnog zlostavljanja djece počinjeno unutar porodice, te da je zlostavljački odnos dugotrajan i ima tendenciju biti postupno sve nasilniji – navodi Jokić. Ona je, pozivajući se na dnevne novine Dan, podsjetila da je sudija bjelopoljskog Višeg suda Ivan Adamović osudio Z. S. (65) iz mjesta Velika kod Plava na osam godina zatvora zbog izvršenja krivičnog djela obljuba nad djetetom. Prema optužnici, u mjestu Čakor, Z. S. je upotrebom sile prinudio na obljubu trinaestogodišnju djevojčicu. Nakon toga, neutvrđenog dana u julu i avgustu, ponovo je izvršio obljubu nad oštećenom. Jokić ukazuje na blagu kaznenu politiku. -Prema podacima koje sam imala na raspolaganju, od 2015. godine pa do 2020, pravosnažno su osuđene 24 osobe za krivično djelo iz člana 206 KZ-a Crne Gore, obljuba sa djetetom, od kojih na zatvorsku kaznu 14, pojačan nadzor od strane organa starateljstva pet, upućivanje u vaspitnu ustanovu četiri, uslovnu osudu jednu. Od 14 izrečenih zatvorskih kazni za krivično djelo obljuba sa djetetom, iz člana 206 KZ-a CG, najduža izrečena kazna je kazna od pet godina zatvora – navela je Jokić.

Ističe da blaga kaznena politika nasilnike ne zastrašuje, već naprotiv, degradira dostojanstvo i lični integritet djeteta, uništava njegovu psihu i budućnost.

-Moramo se, kao društvo, usprotiviti lošoj kaznenoj politici, podići donju granicu za obljubu djeteta, koja je sad na minimalnih tri godine, kako bismo zaštitili one koji to još uvijek sami ne mogu – našu djecu – kazala je ona.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta