Komšić: Vrijeme je da se Dodik uhapsi i procesuira

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je kako je došlo vrijeme da se njegov kolegu u državnom vrhu Milorada Dodika uhapsi i procesuira jer je sve što on sada radi jasan pokušaj državnog udara.

“Da sam ja tužilac optužio bih i uhapsio Dodika bez obzira na sve. Ovo je klasično rušenje ustavnog poretka”, kazao je Komšić u intervjuu za TV N1 dodajući kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u stanju uhapsiti bilo koga dobije li odgovarajući nalog.

Odgovornost za sprječavanje eskalacije krize prebacio je na Tužilaštvo BiH dodajući kako je trenutak da ono reaguje i procesuira Dodika zbog njegovih najava da će osobno potaknuti donošenje zakona kojima će osporiti djelovanje oružanih snaga BiH, državnih policijskih agencija i pravosudnih tijela te prikupljanje poreza i carina na niovu BiH.

Parlament Republike Srpske u srijedu je usvojio zakon kojim je uspostavio posebnu agenciju za ljekove na entitetskoj razini derogirajući time poziciju koju ima Agencija za ljekove BiH. Kritičari te odluke upozorili su kako je to samo probni balon za donošenje cijelog niza zakona koji bi imali puno ozbiljnije posljedice, a sam Dodik je odmah najavio kako će prijedlozi takvih zakona biti gotovi do 28. oktobra.

“Ubrzo nakon toga oni će ići u parlament RS”, kazao je Dodik koji je ranije najavio kako pripadnike oružanih snaga BiH planira protjerati s teritorije RS tako što će im blokirati kasarne, a zatim ih kao i pripadnike državnih policijskih tijela “ispratiti u Federaciju BiH”.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta