Komšić: Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da je posjeta kancelarke Njemačke Angele Merkel Beogradu znak da ona podržava politiku Aleksandra Vučića.

Komšić je, poslije razgovora s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom, naglasio da tu posjetu tumači kao “loš signal”.

“Ne znam zašto je njemačka kancelarka odabrala takav format susreta. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku što smatramo da je loše, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge. Kao kompenzacija tom, odabran je susret s ostalim premijerima u Tirani”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Dodao je da se od Srbije ne može praviti gazda na Balkanu i da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman.

“Od takve ozbiljne države kao što je Njemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informisani. Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Šmitu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi razgovarati. Nema više gazda na Balkanu”, poručio je Komšić.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta