Gradski portal

Komisija za zdravstvo DPS: Još jedan slučaj malih boginja u Rožajama, nadležni da preduzmu konkretne mjere

pixabay
Child's Body Suffering Urticaria

Foto: Pixabay

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori, ocijenili su u Komisiji za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS).

U tom partijskom tijelu imaju saznanjima da je registrovan još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga.

Shvatajući ozbiljnost situacije, u više navrata, apelovali su na nadležne u sektoru zdravstva da preduzmu konkretne mjere u cilju sprečavanja pojave epidemije. Akcioni plan za rješavanje problema, Komisija za zdravstvo DPS, prezentovala je javnosti još 1. septembra 2022. godine i sadržao je 16 mjera koje je neophodno preduzeti.

– Crna Gora je, sjetimo se, tada bila prema podacima iz Instituta za javno zdravlje, najgore pozicionirana u svijetu kada je riječ o vakcinaciji MMR vakcinom, pa je, prema procjenama, u riziku od malih boginja u Crnoj Gori i do 20.000 djece. Nažalost, tadašnji čelnici zdravstvenog sistema nijesu shvatili ozbiljnost situacije i došli smo u situaciju na koju smo upozoravali – kazali su u Komisiji za zdravstvo DPS-a.

Komisija za zdravstvo DPS-a i stručni tim ljekara pozvao je sve odgovorne u državi da se pod hitno proširi nacionalni tim koji će se adekvatno boriti protiv suzbijanja potencijalne epidemije i gdje smo spremni, kao i uvijek, da doprinesemo rješavanju ovog problema.

– Podsjećamo da komplikacije obolijevanja od malih boginja mogu biti teške i to ne smijemo dozvoliti da se događa našoj djeci u 21. vijeku. MMR vakcina je sigurna i najbolja zaštita od ove bolesti i zato još jednom apelujemo da je neophodno da sva djeca u Crnoj Gori budu što prije vakcinisana – poručeno je u saopštenju.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije