Foto: MC

Komemoracija Rajku Ceroviću, poznatom crnogorskom književniku, publicisti i televizijskom autoru koji je preminuo 5. februara, biće održana u četvrtak, 8. februara, u 11 sati, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici. 

O djelu, radu i životu Rajka Cerovića govoriće predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović, novinarka Tanja Pavićević i istoričar Živko Andrijašević, a ispred porodice će se obratiti i Rajkov sin, psiholog Radoje Cerović. 

Komemoraciju organizuju Matica crnogorska i PEN centar. 

Cerović je završio Filološki fakultet (Opšta književnost sa teorijom književnosti) u Beogradu. Nakon šest godina pedagoškog rada, 1968. godine je započeo novinarskopublicističku i književnu karijeru, najprije u Pobjedi, a godinu kasnije na Televiziji Titograd, gdje je radio do prinudne ostavke na mjestu glavnog i odgovornog urednika krajem 1988. godine zbog neslaganja sa politikom Slobodana Miloševića. U godinama koje su uslijedile prošao je kroz težak period progona. Bio je saradnik velikog dijela antiratnih i građanskih glasila tadašnje države (regionalni „Oslobođenje“, „Naši dani“, „Nedjelja“, „Vjesnik“, „Danas“, „Borba“, i crnogorski „Monitor“ i „Liberal“).

Cerović je dobitnik i pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo.

Izbor iz svojih književnih kritičkih eseja objavio je u knjizi „Svjetlost i sjenke jedne tradicije“ (1986) i „Crnogorsko književno iskustvo“ (2003). Izbor iz publicističkih rasprava, kulturološko-političkih eseja i polemika objavio je u knjizi „Riječ protiv“ i „Crnogorski stereotipi“. Njegova posljednja knjiga „Otimanje države“ objavljena je prošle godine u izdanju Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i sadrži tekstove nastale tokom tri decenije. 

Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji član redakcije revije „Ovdje“ i kasnijeg „Crnogorskog književnog lista“, te jedan od pionira formiranja režimu opozicionih crnogorskih institucija, od Matice crnogorske, Crnogorskog PEN centra do Udruženja nezavisnih pisaca. Bio je nosilac zvanja Istaknuti crnogorski stvaralac. Posljednjih nekoliko godina bio je redovni kolumnista u Pobjedi. Živio je i stvarao u Kolašinu i Podgorici. 

“Odlaskom Rajka Cerovića Crna Gora je izgubila izuzetnog intelektualca, stvaraoca, književnog kritičara i kvalitetnog analitičara koji je bio cijelim svojim bićem posvećen Crnoj Gori i montenegristici”, poručuju iz Matice i PEN-a.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta