Search
Close this search box.

ZDRAVE NAVIKE

Koliko često bi trebalo da se mjerimo – šta sve utiče na broj kilograma

Istraživač sa australijskog Univerziteta u Sidneju Nik Fuler koji vodi klinička ispitivanja za gubitak težine, preporučuje da se merimo svake nedelje, čak iako ne pokušavamo da smršamo jer na taj način kontrolišemo telesnu težinu.


S godinama, pogotovo u srednjim, imamo tendenciju da dobijemo od pola do kilogram godišnje, pa gomilanje kilograma može dovesti do gojaznosti uz zdravstvene probleme.

Prema zaključcima iz 12 studija, učesnici koji su se vagali nedheljno nekoliko mjeseci izgubili su od jedne do tri jedinice na Indeksu tjelesne mase (BMI), u odnosu na one koji su se mjerili svakodnevno.
Zadržavanje vode

Naša tjelesna težina može da varira u toku nedjelje, a studije kažu da je uglavnom viša poslije vikenda.

Broj na vagi će ujutru biti veći, posebno ako večeramo hranu bogatu ugljenim hidratima, jer naša tijela tada više zadržavaju vode (tri do četiri grama vode po gramu ugljenog hidrata).

Veći broj će biti i ako uveče konzurimo zasoljenju hranu, jer i so za sebe u organizmu vezuje vodu.

Takođe, bilo da je riječ o 30 grama orašastih plodova ili 65 grama nemasnog mesa, sve što jedemo i pijemo ima težinu, što privremeno povećava našu tjelesnu težinu.
Lakši posle treninga

Naša težina, međutim, ima tendenciju da bude niža ujutru nakon što je naš unos hrane ograničen preko noći, kao i viša uveče nakon dnevnog unosa hrane i pića.

Ako se mjerimo poslije treninga, postoji velika šansa da ćemo imati nižu težinu zbog gubitka tečnosti putem znoja. U prosjeku gubimo jedan litar znoja tokom jednog sata vježbanja umjerenog intenziteta.

Hormonalne fluktacije kod žena, takođe, mogu da utiču na broj na vagi, jer tokom menstrualnog ciklusa mogu da dobiju od pola do dva kilograma.
Prestanite ako vas opterećuje

Nedjeljno vaganje je čini se najbolje rešenje, pa se preporučuje se mjerimo istog dana u sedmici, te u isto vrijeme, kao i u istom okruženju.

Prečesto mjerenje, ipak, može da stvori opsesiju brojem na vagi i da napravi više štete no koristi.

Prestanite da se vagate u bilo kom trenutku, ako kod vas počne da izaziva anksioznost ili stres i stupite u kontakt sa zdravstvenim radnikom da razgovarate o tome, zaključuje istraživač Nik Fuler, prenosi rts.rs.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments