Slobodan Škerović završio je gimnaziju koja je 1960. godine dobila njegovo ime. Pripadao je užem krugu crnogorskih intelektualaca komunista, iz tridesetih godina prošlog vijeka. Rođen je 1913. na Cetinju, a školovao se, nakon Podgorice, u Pragu i Beogradu. Politički je bio aktivan u Podgorici, Beogradu i Sarajevu. Bio je član Univerzitetskog komiteta SKOJ-a, učestvovao u studentskim demonstracijama početkom 40-ih i više puta je hapšen.

U Podgorici je vodio ilegalnu štampariju. U Beogradu je strijeljan kao komunista rodoljub na Banjici 1941. godine.

Njegov otac, dr Nikola Škerović, dugo je bio direktor podgoričke gimnazije.

Budući turistički i ugostiteljski radnici školuju se u Srednjoj stručnoj školi “Sergije Stanić”. Ime heroja čija bista krasi dvorište škole, često se pogrešno izgovara – Sergej.

Stanić, po kojem je 70-ih ova ustanova dobila ime, bio je trgovac, borac Narodnooslobodilačke borbe od 1941. godine.

Poginuo je boreći se na planini Ozren u Istočnoj Bosni u julu 1943.

Škola “Sergije Stanić” slovila je, kada je nastala, za namoderniju u Podgorici. Godinama unazad, jedna je od najpopularnijih kako među svršenim osnovcima Podgorice, tako i onima iz okolnih gradova.

Narodni heroji po kojima su podgoričke srednje škole dobile imena su inženjer Marko Radović, po kojem je nazvana građevinsko-geodetska škola, revolucionar i filozof Vaso Aligrudić iz Zete čije ime krasi elektrotehničku, i Mirko Vešović po kojem je nazvana ekonomska škola.

Vasa Pavić je heroina Drugog svjetskog rata. Bila je jedna od rijetkih žena tj. omladinki koje su u patrijarhalnoj Jugoslaviji bile članice partije.

Od 1959. njeno ime krasi osnovnu muzičku i baletsku školu, da bi 1993. počela da funkcioniše i kao srednja škola.

Smještena je u jednoj od najljepših zgrada Podgorice. Nekadašnja muška škola, potom Osnovna škola “Branko Božović”, jedna je od rijetkih koje su preživjele bombardovanje u Drugom svjetskom ratu, istom onom u kojem se istakla Vasa Pavić.

Pomenimo za kraj i kako je Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” dobio naziv.

U Titogradu je današnji KIC bio Dom omladine. Heroj po kojem je dobio ime, Budimir Budo Tomović svoj rad posvetio je upravo omladini. Osnivač je Crnogorske narodne omladine i jedan je od najvažnijih ličnosti koje su učestvovale u Trinaestojulskom ustanku.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta