Prije nego krenete u šetnju podgoričkim korzom iz pravca Stare varoši, mnogima od vas zapadne za oko raskošna skulptura koja krasi zid glavne Pošte. Ukras je fasade još od kraja Drugog svjetskog rata, a mali je broj Podgoričana, naročito mlađih, koji vam mogu kreći kome je posvećena i ko ju je napravio.

Riječ je o djelu Žena u pokretu. Nastala je iz ljubavi čovjeka prema ženi, a taj je čovjek niko drugi do čuveni podgorički i crnogorski arhitekta Vujadin Popović.

Ženu u pokretu posvetio je supruzi Hajdani Popović. Popovićeva zamisao je bila da na ulazu u ulicu, simbolično nazvanu ulica Slobode, postavi smjelo umjetničko djelo u trenutku kada je grad sa svojim građanima i dalje patio nakon razaranja u ratu.

Popovićeva djela su hotel Crna Gora, danas Hilton, stara zgrada Crnogorskog narodnog pozorišta, stambena zgrada na uglu ulice Slobode i Trga Nezavnisnosti, nikšićki hotel Onogošt i, naravno, zgrada Pošte čiju fasadu krasi skulptura inspirisana njegovomm suprugom koju su od milja zvali Gara.

Zaslužan je i za nastanak bulevara koji je dobio ime po Lenjinu, a danas nosi naziv Bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Sklptura je ostala ne samo na najstarijoj zgradi pošte u Glavnom gradu, već i na poštanskim markicama. Njen autor je ubrzo nakon što je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Podgorice, život i rad nastavio u dalekoj Australiji.

Branko Vukelić

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta