Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Dado Ljajević

Forum mladih pisaca u okviru Kulturno- informativnog centra “Budo Tomović” ponovo je imao sreću da privuče mlade darovite ljude, koji pisanje i književnost doživljavaju kao potrebu i svoj prirodan način za komunikaciju sa svijetom, ocijenila je u razgovoru za Gradski portal Valentina Knežević urednica književnog programa KIC-a.

Mladi autori dobili su ne samo institucionalnu podršku već i priliku da svoje stvaralaštvo predstave publici zemlje i regiona, te da iskažu stav, angažovanost i kritički pogled na svijet, istakla je Knežević koja koordinira radom Foruma.

Gradski.me: Forum mladih pisaca KIC -a “Budo Tomović” narednog mjeseca slavi osmi rođendan. Kako ćete obilježiti taj važan jubilej?
KNEŽEVIĆ: Za osmi rođendan članovi Foruma mladih pisaca u KIC-u pripremaju čitanje svoje poezije i kratke proze, izbor iz tekstova koje su objavljivali u posljednjih nekoliko godina. Autorima koji su od početka u grupi te večeri će se na sceni pridružiti i neki od mladih pisaca koji su krajem prošle godine javili na konkus za prijem u novu generaciju Foruma. To je sve što smijem da otkrijem za sada, jer su pripreme njihovog programa za 17. februar u toku, a sigurna sam da ćemo uživati, a takođe i uspjeti da sagledamo koliko su važni i krupni korici koje je ova grupa pisaca napravila, individualno i zajedno, od početka svog osnivanja.

Gradski.me: Još jedna generacija mladih pisaca se pridružila Forumu u decembru prošle godine. Da li se može uočiti neka generacijska razlika i u čemu?
KNEŽEVIĆ: Za sada su održani tek prvi sastanci nove grupe i atmosfera na njima je zaista vrlo slična onoj prije osam godina, kada se počelo sa okupljanjima. U odnosu na današnje poetike autora Foruma prve generacije razlike su očekivane, jer sada već govorimo o grupi mladih ali afirmisanih pisaca koji objavljuju svoje samostalne knjige i čija je individualnost prepoznatljiva, a sa druge strane, većina članova nove generacije je u procesu potrage za svojim autentičnim literarnim glasom. Glavni utisak je da je Forum ponovo imao sreću da privuče mlade darovite ljude, uglavnom srednjoškolce i studente koji pisanje i književnost doživljavaju kao potrebu i svoj prirodan način za komunikaciju sa svijetom.
Oni će, naravno, sarađivati sa piscima koji su posljednjih osam godina formatirali, pa zašto ne reći i brendirali Forum kao grupu koja je važan dio novog talasa crnogorske književnosti. Nadamo se da će za novu generaciju biti stimulativan njihov dosadašnji rad.

Sa jednog od ranijih događaja Foruma mladih pisaca KIC-a

Gradski.me: Da li ste nakon osam godina rada Foruma zadovoljni postignutim i čime ponajviše?
KNEŽEVIĆ: U pogledu rada Foruma, uspjeha njegovih autora i zajedničkih projekata, zaista je mnogo toga na šta svi koji pratimo domaću književnu scenu treba da budemo ponosni. Njihovo etabliranje na književnoj sceni utemeljeno je, naravno, samostalnim zbirkama koje su do sada objavljivali kod važnih izdavača u zemlji i regionu, pa i šire – kao u slučaju nove knjige Jane Radičević koja je objavljena u Austriji na njemačkom jeziku. Pored toga, osvajali su važne nagrade i međunarodne rezidencije, njihova poezija prevedena je na više stranih jezika, a imali su i brojne zapažene grupne i individualne nastupe. Knjige pjesama Barbare Delać, Jane Radičević, Nikole Ćorca, Luke Boljevića i Nataše Gudelj, za širu publiku bile su otkriće i sa aspekta originalnosti i estetske vrijednosti njihovog stvaralaštva, kao i intelektualne širine i hrabrosti. Kao i poezija ostalih autora, poput Milene Radević, Marka Stanojkovskog i drugih. A istovremeno sa individualnim uspjesima oni su se sve vrijeme trudili i oko stalnog razvoja i djelovanja grupe.

Gradski.me: Koliko se promijenio/ poboljšao status mladih pjesnika u Crnoj Gori ?
KNEŽEVIĆ: Nijesam sigurna da se položaj mladih pjesnika u Crnoj Gori mnogo poboljšao. Forum je kao grupa dobio institucionalnu podršku od KIC-a, važnu sa mnogh aspekata, ali njihova pozicija na sceni i sve što se pod tim podrazumijeva zavisi, kao i u slučaju pjesnika koji nijesu dio ovog kružoka, od mnogi drugih okolnosti. Te okolnosti, nažalost, nijesu baš podsticajne za puni pjesnički angažman, za stvarni napredak pjesničke scene po sebi i bolji položaj pjesnika.
S druge strane, zaista se možemo pohvaliti mladom generacijom pjesnika u Crnog Gori sa aspekta vrijednosti njihovog stvaralaštva ali i uspjeha koje postižu i izvan granica crnogorske književne scene. Uočljivo je i da je mlada crnogorska poezija u dobroj mjeri angažovana, kako u smislu potrebe da se iskaže stav, određeni, kritički pogled na savremenost, tako i u pogledu ubjedljive pjesničke samosvijesti. J.Boljević

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta