Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Iako je ljetnja turistička sezona praktično pred nama i dalje se ne zna da li će Hotel Sveti Stefan kao i prethodne tri godine biti zatvoren. Ono što se zna je da dug za rentu u ovom trenutku iznosi više od milion eura, tako da će dio akcionara vjerovatno, ukoliko se situacija ne promjeni, tražiti raskid ugovora sa zakupcem.

Simbol skoro svih razglednica Crne Gore, najluksuznije ljetovalište na crnogorskoj obali, četvrtu sezonu dočekuje zatvoreno.

Turiste koji dolaze da obiđu Svet Stefan obezbjeđenje vraća sa kapije. A iza kapije su luksuzni hoteli za koje su gosti decenijama izdvajali i po nekoliko hiljada eura za noćenje.

Odlukom zakupca, Adriatic propertisa firme otvorene u Crnoj Gori i operatera Aman rizorts to više nije moguće.

Na pitanje novinarke, kako mještani gledaju na to da je on već tri godine faktički zatvoren, predjsednik MZ Sveti Stefan Vladimir Mitrović odgovara:

“Užasno, vjerujte užasno. Ovaj Sveti Stefan je imao svoj imidž i bio je viši brend i od Amana. Međutim, pogledajte šta se danas desilo jer neki ljudi koji ne žive ovdje, nemaju nikakvog dodira s ovim, upravljaju njime. Ovo je tragedija. Užasno. Vjerujete, svi su mještani ogorčeni.”

Grad hotel je zatvoren uoči ljeta 2021, jer kako su kazali iz Adriatic propertisa, ne mogu garantovati privatnost gostima nakon uklanjanja kapija. Cijeli slučaj završio je pred arbitražnim sudom u Londonu, a “svetac” je prošle godine bio otvoren samo za posjete, dok je vila Miločer radila.

U državnom preduzeću koje gazduje hotelom nadaju se ispunjenju dogovora.

“Nadamo se da će kao i prošle godine biti učinjeni napori da bar bude dio, ako ne i čitav grad hotel otvoren. Prošle godine je bio dogovor sa Vladom da se otvore kapaciteti vile Miločer, a onda ako sve to prođe kako treba, bez nekih smetnji, kao što je i prošlo, da bude ove godine otvoren i grad hotel. Još nemamo informaciju o tome”, kazao je direktor Sveti Stefan hoteli Nikola Plamenac.

Da li će ispuniti dogovor TVCG nije uspjela da sazna u kompaniji Adriatic propertis, a iz Ministarstva turizma kratko saoštavaju da su svjesni problema i da se trude da u okviru svojih nadležnosti dođu do adekvatnih rješenja. A ranije pominjano rješenje, raskid ugovora, i dalje je opcija.

“Sad čekamo odluke Vlade kao najvećeg akcionara, međutim, iako ne padne dogovor ili se Vlada ne odluči po tom pitanju vjerovatno će ostali akcionari podnijeti predlog da se pokrene postupak raskida ugovora”, dodao je Plamenac.

Za raskid imaju i osnov jer zakupac već duži period ne plaća rentu.

“Na današnji dan zakupac je dužan preko godinu rente, to je milion i 100 hiljada eura”, ističe Plamenac.

Šteta koja nastaje po turizam je tješko procjenjiva, vjerovatno se mjeri milionima, ali i gubitkom visoko platežne klijentele. To najbolje znaju mještani koji dočekuju goste.

“Mi više nemamo turizam, vjerujte ovo je krah crnogorskog turizma koji je na nekoj većoj instanci proizvela neka Vlada i dala u zakup ne samo hotel nego i ulice, plaže. Četiri plaže stoje prazne, a ovi naši gosti koji se upecaju da dođu, oni se grči na pola plaže”, zaključio je Mitrović.

Ključ od Svetog Stefana je sada u rukama Vlade, od koje se očekuje da riješi situaciju. Raskidom ugovora bi se u državne ruke vratilo zaključano ostrvo, koje je zakupljeno na čak 72 godine tokom kojih zakupac odlučuje ko može na Kraljevu i Kraljičinu plažu, ali i ostrvo.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta