Nabavkom novog aparata za rotacionu aterektomiju (rotoablatora), u Kliničkom centru Crne Gore u prethodna dva dana uspješno je izvedena endovaskularna procedura metodom rotoablacije kod tri pacijenta.

Kako je saopšteno iz KCCG, radi se o pacijentima koji su imali teška oštećenja krvnih sudova nogu.

“Ova metoda se do sada u KCCG koristila samo kod kardioloških pacijenata, odnosno, kod oboljenja krvnih sudova srca. Nabavkom novog, tehnološki veoma naprednog aparata, namijenjenog za vaskularne pacijente, po prvi put je primijenjena i kod začepljenja krvnih sudova nogu”, naglašvaju.

Intervenciju je izveo tim KCCG, na čelu sa interventnim radiologom Vesnom Sjekloćom Ivanović, uz podršku interventnog radiologa iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda, Dragana Sagića.

Sagić je kazao da je zadovoljan saradnjom sa timom iz KCCG, te naglasio da je u toj ustanovi urađena prva intervencija gdje je korišćena periferna rotablacija.

“Ovo je jako važno što je urađeno zbog toga što i u regionu vrlo malo centara to radi. Beograd je počeo prije dvije godine i evo ja sam ovdje, danas, prisustvovao intervencijama koje su od velikog značaja i omogućavaju liječenje najkompleksnijih bolesnika sa okluzijama na superficijalnim arterijama i arterijama ekstremiteta. Tim koji predvodi koleginica Ivanović je potpuno osposobljen, i srednji kadar, tako da u potpunosti mogu da sprovode ove intervencije i nadalje kao i sve druge intervencije koje se inače rade u Kliničkom centru u Podgorici”, rekao je on.

Sjekloća Ivanović se zahvalila Sagiću na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji i podršci za uvođenje novih procedura kao i edukaciji, kako je kazala, naših mladih ljekara.

Ona je takođe istakla da se nada da će KCCG biti u mogućnosti da primi sve veći broj pacijenata koji će biti zbrinuti ovom, veoma zahtjevnom procedurom. Zahvalna zbog nabavke rotoablatora, ona je uvjerena da će i ubuduće imati punu podršku i razumijevanje menadžmenta KCCG.

“Na Klinici za bolesti srca i krvnih sudova urađene su juče u popodnevnim satima dvije nove procedure koje podrazumijevaju korišćenje novog instrumenta (rotablatora) koji smo do sada inače koristili samo u koronarnim intervencijama”, kazala je Sjekloća Ivanović, pripremajući se za izvođenje navedene intervencije i kod trećeg pacijenta.

Kako je dodala, taj instrument počeli su da koriste i u liječenju bolesti začepljenja krvnih sudova i donjih ekstremiteta. Istakla je da su prethodnog dana urađene dvije procedure koje su bile uspješne i zahvalila se na saradnji Sagiću.

Jedan od tri pacijenta kod koga je urađena rotoablacija, Miodrag Vukčević, zahvalio se na lijepom prijemu u toj ustanovi i odnosu ljekara.

“Zahvaljujem se puno ekipi, na čelu sa Vesnom Sjekloćom Ivanović, i uz pomoć dr Sagića iz Beograda”, rekao je.

Vukčević je bio pozitivno iznenađen opremom koju posjeduje KCCG, kao i osobljem, posebno timom koji je izveo intervenciju.

“I ove najmodernije mašine ne bi bile ništa da nije bilo obučenih ekipa. Bio je to spoj mladosti i iskustva što me, kao starijeg čovjeka, najviše zadovoljava i interesuje. Bez mladosti nema ništa”, zaključio je Vukčević.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta