Klinički centar obezbijedio funkcionisanje ERCP metode

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od sada će se u kontinuitetu obavljati Endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija (ERCP), saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.
Foto: KCCG

Menadžment je, kako su naveli u saopštenju, obezbijedio tehničke uslove i neophodan kadar čime je ta ustanova prevazišla višegodišnji problem kontinuiranog pružanja ove zdravstvene usluge osiguranicima.

“Navedenu proceduru će raditii konsultanti i gastroenterohepatolozi naše ustanove”, poručuju iz Kliničkog centra.

ERCP je, kako su pojasnili, kombinovana endoskopska i radiološka (rendgenska) invazivna procedura koja se primjenjuje u dijagnostičke i terapijske svrhe u cilju snimanja žučnih puteva i pankreasnog kanala uz prethodno davanje kontrasta.

“ERCP metoda podrazumijeva uvođenje fleksibilnog endoskopa od usta do druge porcije dvanaestopalačnog crijeva. Dijagnostički postupak se ogleda u iniciranju kontrasta u žučne ili pankreasne vodove dok terapijski postupak dovodi do otvaranja izlaza žučovoda i/ili pankreasnih vodova u dvanaestopalačno crijevo. Nakon ovog postupka može se pristupiti eventualnom vađenju kamenaca iz navedenih vodova ili obezbjeđivanju njihove drenaže kroz postavljene stentova ili nazalne sonde”, saopštili su iz KCCG.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments