NAJNOVIJE

Stanje u Glavnom gradu nakon šest mjeseci je katastrofalno. Vidjeli ste nekoliko puta smo govorili o zapošljavanju nestručnog kadra, koji čak i ima dosije u službama bezbjednosti. Imamo kadrove protiv kojih se vode drugostepeni krivični postupci pred sudovima. To sve pokazuje da je u pitanju jedan institucionalni haos, a koji je kasnije i preslikan u Nacrtu budžeta Glavnog grada za narednu godinu, kazao je šeg kluba odbornika DPS u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Vidijeli ste da planiraju enorman rast izdataka za bruto zarade, što jasno pokazuje da da će doći do novog zapošljavanja u službama Glavnog grada. Samo u službama gradonačelice planirano je preko 16 lica i to se otvaraju odjeljenja za koje već postoje službe u upravi Glavnog grada. Imate neku vrstu preklapanja nadležnosti, kako bi vjerovatno gradonačelnica mogla da kontroliše svoje koalicione partnere jer su upravo te službe pripale drugim partijama u političkoj raspodjeli. Ovo je primjer na koji način sistem funkcioniše i kako se troše enorman novac građana za podmirivanje usko-političkih interesa koalicije na vlasti “, kaže Klikovac.

Što se tiče samog nacta budžeta koji je planiran u iznosu od 130 miliona eura za 2024.godinu, objašnjava da će 23 odsto sredstava budžeta prenijeti iz ove godine.

” To znači da sredstva koja nijesu uspjeli da potroše u okviru ovih sedam, osam mjeseci prenijeti naredne godine jer nijedan kapitalni projekat nijesu uspjeli da završe, bez što su krpili rupe i osnovne sanacije u Glavnom gradu. Budžet za narednu godinu, ukoliko oduzmete prenijeti novac je manji nego ove godine. Imaćemo manji kapitalni budžet nego 2022. i 2023.godine, ako oduzmete 30 miliona od 70 miliona za kapitalni budzet ove godine. Tako da je u pitanju samo jedna finansijska kozmetika sekretara za finansije koja će u krajnjem značiti da neće biti u mogućnosti, shodno njihovim mogućnostima da realizuju ni pola kapitralnog budžeta planiranog za narednu godinu “, smatra Klikovac.

Radi se, kako dodaje, o klasičnoj političkoj manipulaciji kako bi sakrili šta nijesu uradili u ovoj godini.

” Sve što do nas dođe objavićemo i procesuirati, kako bi zaštitili interese građana i zaposlenih u Glavnom gradu “, navodi Klikovac.

On se osvrnuo na povećanje cijena komunalije, vode i parkinga u Glavnom gradu.

” Gotovo sva preduzeća su imali u 2022.godini pozitivne bilanse uspjeha, što znači da su ti sistemi finansijski održivi. To pokazuje da ne postoji razlog za uvećanje cijene usluga kada imate rast infalcije u svim segmentima. Razlog za uvećanje cijena usluga je samo uvećanje za bruto zarada zaposlenih zbog novih zapošljvanja. To neko treba da plati i to će biti na teret građana “, upozorava Klikovac.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta