NAJNOVIJE

Foto: KK Budućnost Voli

Košarkaški klub Budućnost oglasio se javnim saopštenjem nakon današnje Skupštine ABA lige, na kojoj je odlučeno da će Dubai od naredne sezone biti novi član regionalnog takmičenja.

Devet od 11 članova glasalo je da tim iz UAE bude novi član, a na Skupštini nije prisustvovao niko iz Budućnost Volija, dok je beogradski Partizan bio uzdržan.

Iz Budućnosti ističu da je “današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA lige donio odluke koju su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA ligom”.

Iz redova crnogorskog prvaka poručuju da “nemaju ništa protiv da se KK Dubai već od iduće takmičarske sezone omogući igranje u ABA 1 ligi”, ali insistiraju na tome da taj prijem kako kažu “bude obavljen uz poštovanje Ugovora i Statuta”.

Saopštenje Budućnost Volija prenosimo integralno:

Iz medija smo saznali da je danas Skupština ABA Lige bez prisustva predstavnika KK „Budućnost VOLI“,  i uz protivljenje KK „Partizan“ i uz ponovno konstantno onemogućavanje KK „SC Derby“ da koristi svoja vlasnička prava stečena osvajanjem ABA 2 Lige još u sezoni 2020/2021, donijela odluku o igranju KK „Dubai“ u ABA 1 Ligi već od sledeće sezone.

Ako su ovi navodi medija tačni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA Lige donio odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA Ligom.

Nažalost, taj okrnjeni sastav je zanemario činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju članova ovog javnog trgovačkog društva registrovanog u Zagrebu, između ostalog neophodna za:

–  proširenje ABA 1 lige

– pristup klubova iz drugih država samoj Ligi (po važećem Društvenom ugovoru to je omogućeno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori)   

– odobravanje učešća klubova koji to nisu obezbijedili osvajanjem ABA 2 Lige ili razigravanjem na kraju sezone;

KK „Budućnost VOLI“ nema ništa protiv da se KK „Dubai“ već od sledeće takmičarske sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi, ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne da se na način koji je primijenjen danas na Skupštini, KK „Dubai“ dovede u veoma nezavidnu situaciju: a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova Društva jednostavno KK „Dubai“ neće moći da igra ABA Ligu.

Takođe , poslednje plasiranim klubovima ABA 1 Lige i najbolje plasiranim klubovima ABA 2 Lige se daje lažna nada da bi moglo biti više mjesta u ABA 1 ligi već od sledeće sezone i ako je jasno da se ova takmičarska sezona mora završiti po sada važećim pravilima .

Zbog toga očekujemo da će učesnici Skupštine koji su danas donijeli pogrešne, pravno neodržive i nesprovodive odluke, ipak sagledati situaciju na pravi način i donijeti odluku da se održi nova Skupština ABA Lige na kojoj će na Statutom i Ugovorom propisani način (jednoglasno) donijeti oduke o:

– novim zakonskim zastupnicima Društva (što je trebalo da se uradi još na kraju predhodne takmičarske sezone);

– konačnom prijemu KK „SC Derby“ u članstvo javnog trgovačkog društva (što je trebalo da se uradi na kraju takmičarske 2020/2021 godine) i na taj način konačno utvrditi vlasnička struktura sa 12 klubova članova društva;

– proširenju broja zemalja iz kojih će klubovi igrati ABA Ligu (bez koje odluke KK „Dubai“ ne može igrati ABA Ligu)

– dozvoli da iz jedne države ABA 1 Ligu može da igra šest ekipa ukoliko ABA liga ima 15 ili više učesnika;

– obaveznom preoblikovanju javnog trgovačkog društva u d.o.o. (na čemu se radi već skoro tri godine)

Jedino na taj način će se omogućiti da KK „Dubai“ udje u ABA Ligu na velika vrata i da samo društvo i ABA Liga funkcionišu na najvećem mogućem nivou.

Ukoliko navedeno izostane i ne utvrdi se vlasnička struktura od 12 klubova, jasno je da može doći do situacije u kojoj se neće znati koliko klubova igra ABA 1  Ligu, i da će takmičenje od sledeće sezone biti potpuno neregularno (ako ga uopšte bude).

Ne može se isključiti i da pojedini članovi Društva, pa i neki koji su danas na Skupštini glasali za sporne odluke zatraže svoju zaštitu pred nadležnim pravosudnim organima”, kaže se u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta