Kina sankcionisala dvije američke kompanije zbog navodne podrške prodaji oružja Tajvanu

A solider reacts as a tank approaches during a preparedness enhancement drill simulating the defense against Beijing's military intrusions, ahead of the Lunar New Year in Kaohsiung City, Taiwan on Wednesday, Jan 11, 2023. China renewed its threats Wednesday to attack Taiwan and warned that foreign politicians who interact with the self-governing island are "playing with fire." (AP Photo/Daniel Ceng)

Foto: AP

Kina je 11. aprila saopštila da je sankcionisala dvije američke odbrambene kompanije zbog, kako se navodi, podrške prodaji oružja Tajvanu, prenela je agencija Asošijeted Pres (AP).

Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine kompanija General Atomics Aeronautical Sistems i General Dinamics Land Sistems u Kini. Ova mjera takođe zabranjuje menadžmentu kompanija ulazak u zemlju.

AP prenosi da dokumentacija pokazuje da General Dinamics upravlja dijelom operacija mlazne avijacije u Kini, koja se i dalje u velikoj mjeri oslanja na stranu vazduhoplovnu tehnologiju iako pokušava da izgradi sopstvene kapacitete na terenu.

Kompanija pomaže u izradi tenka Abrams koji je kupio Tajvan u cilju odvraćanja ili odupiranja eventualnoj kineskoj invaziji.

General Atomics proizvodi dronove Predator i Reaper koje koristi američka vojska. Kineske vlasti nisu se oglašavale o navodnoj umiješanosti kompanije u isporuku oružja Tajvanu.

Kina smatra Tajvan otcijepljenom provincijom koju, ako je potrebno i silom, treba da stavi pod svoju kontrolu.

Sjedinjene Američke Države (SAD), kao i većina zemalja, ne priznaju Tajvan kao državu. Međutim, zakoni SAD nalažu Vašingtonu da pruža podršku odbrani Tajvana u slučaju potrebe.

Peking je dugo prijetio sankcijama protiv američkih odbrambenih kompanija, ali ih je rijetko izdavao, jer se kineska ekonomija još oporavlja od pandemije COVID-19, koja je rezultirala visokom stopom nezaposlenosti i naglim padom stranih investicija, prenijela je agencija AP.

Izvor: RSE

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments