Search
Close this search box.

Kina počela vojne vježbe u okolini Tajvana

Foto: Pixabay

Kina je počela vojne vježbe u okolini svog regiona Tajvana, tri dana nakon što je Vilijam Laj položio zakletvu kao novi predsjednik u Tajpeju. Portparol kineske vojske Li Si ističe da vježbe predstavljaju “snažnu kaznu za separatističke akcije” Tajpeja, ali “čvrsto upozorenje protiv miješanja i provokacija spoljnih sila”.

Vojne vježbe Kine održavaju se u okolini ostrva, uključujući Tajvanski moreuz, sprovode se i na sjeveru, istoku i jugu od Tajvana, kao i u oblastima Kinmen, Macu, Vuću i Dongjin, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Portparol vojske Li Si naveo je da vježbe pod nazivom “Zajednički mač – 2024A” uključuju trupe, mornaricu i vazdušne snage.

Li je istakao da vježbe služe kao “jaka kazna za separatističke radnje” Tajpeja, ali i kao “čvrsto upozorenje protiv miješanja i provokacija od strane spoljnih sila”.

Američki general-pukovnik Siven Sklenka ocijenio je da kineska vojska “nastavlja da vježba ključne elemente za potencijalnu vojnu invaziju na Tajvan”.

Reakcije Tajpeja

Sa druge strane, ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je poslalo pomorske, vazdušne i kopnene snage da “brane suverenitet” ostrva, ističući da riječ o “iracionalnim provokacijama”.

“Vojna vježba ne samo da ne doprinosi miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, već naglašava agresivni militaristički mentalitet kineske vojske”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova u Tajpeju, takođe, pozvalo je Kinu da “bude racionalna”, kao i da “prestane da podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu”.

“Tajvan će zadržati svoje demokratske ideale i neće se promeniti usljed pritiska susjednih zemalja”, istaklo je ministarstvo.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments