NAJNOVIJE

Foto: Shutterstock

Najveća svjetska telekomunikacijska kompanija za mobilnu telefoniju China Mobile prva u svijetu je uspješno lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže.

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integrisanu svemirsku i zemaljsku komunikacijsku tehnologiju. Satelit je lansiran 3. februara zajedno s još jednim satelitom za 5G mrežu.

Satelit za testiranje 6G mreže zajednički su razvili China Mobile i Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka. Sistem ima domaći hardver i softver te sistem za autonomno, automatizovano upravljanje.

U orbiti na visini od skoro 500 kilometara donosi prednosti kao što su niska latencija i visoka brzina prijenosa podataka u odnosu na satelite koji su na visini od 36.000 kilometara.

Satelitima u niskoj orbiti može se riješiti nedostatak pokrivenosti telekom signala zemaljskih mobilnih mreža, pružajući širom svijeta usluge satelitskog interneta. China Mobile je saopštio da planira sprovesti eksperimente, ubrzavajući integraciju i razvoj tehnološke industrije svemir-zemlja, piše portal China Daily.

Izvor: Klix

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta