Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđan Keković kazao je u “Dobro jutro Crna Goro” da je dobro da se najavljeni model uvođenja radne nedjelje tokom sezone testira nakon čega bi se provjerili njegovi rezultati.

Juče je na sjednici Socijalnog savjeta trebalo da se raspravlja o radnoj nedjelji tokom sezone, međutim, ta tačka je odgođena za narednu sjednicu. Iz Unije sindikata i poslodavaca poručuju kako je dobro da se model testira nakon čega bi bilo dobro provjeriti njegove rezultate.

“Model znači da ukoliko ima vlasnik trgovine više objekata tokom sezone moći će da radi samo jedan. Taj jedan objekat ne može da mijenja tokom sezone osim u vanrednim okolnostima. Takođe, biraće koju će smjenu da radi, od 7 do 15 h ili od 15 h do 23 h”, kazao je Keković.

Važno je, kako je naglasio, da se ovaj model testira jedno ljeto i jednu zimu.

“U februaru i martu ako se taj model ponovo ćemo sjesti i da vidimo jesu li zadovoljni i Vlada i poslodavci i zaposleni”, istakao je on.

Model uvođenja radne nedjelje bolji za zaposlene nego postojeći

Keković je naglasio da je najavljeni model model bolji za zapošljeni nego postojeći.

“On daje radnicima u trgovini dva dana više sedmičnog odmora u odnosu na postojeći koji daje četiri. Taj zaposleni koji je radio te nedjelje obavezan slobodan dan mora da ima narednu subotu”, kazao je Keković.

On je kazao da je važno istaći da je napravljen dogovor sa Inspekcijom rada da se sve te dostavljene prijave objekata dostave i Sindikalnim centralama, kako bi mogli da upućuju inspekciju koja će odmah da reaguje.

Na pitanje da jesu li modelom ograničavanjem marži regulisana sva radnička prava, Kaković je kazao da su iz Unije slobodnih sindikata da je bilo krajnje je vrijeme da se to desi i da je možda to poruka poslodavcima da vode fer politiku marži.

“Mi smo predlagali da se vodi politika marži ali na određenim artiklima, posebno kada su u pitanju važne životne namirnice. Krajnje je bilo vrijeme da se nešto desi jer je neprihvatljivo da imate artikal koji je duplo ili više 150 skuplji nego što je na poliici neke metropole Evrope”, naglasio je Keković.

Potpredsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica kazao je da je primjetno da modelom uvođenja neradne nedjelje niko nije zadovoljan, da su velike kompanije i veliki lanci izrazili negodovanje jer je teško organizovati veći broj radnika.

Objašnjava da je jasno da se mora pristupiti novom zapošljavanju, a to nije lako, a uz sve to treba odgovoriti sve zahtjeve.

“Ovo je model koji nije obavezujući. Mjera kompromisa biće neophodna, ali nije neophodno da svi pristupe ovom modelu”, kazao je Mikavica.

Ograničavanje marži ne podrazumijeva potencijalne otkaze radnicima

Naglasio je da najavljeno ograničavanje marži ne podrazumijeva potencijalne otkaze za zaposlene.

“Nije stvar u zastrašivanju, već u pitanju je jedan ozbiljan poziv da se odgovornije odnesemo prema ovom pitanju”, istakao je on.

Mikavica je istakao da će doći do poboljšanog ambijenta, ponude koja će omogućiti da ove velike oscilacije u prometu, da se na pravi način zadovolje potrebe turista i privrede.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta