NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Od ukupnog broja 452 oboljelih od velikog kašlja u Crnoj Gori skoro polovina su tinejdžeri, uzrasta od 11 do 15 godina, kazao je pedijatar Nebojša Kavarić gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

U ostalim starosnim kategorijama identifikovano je po pedesetak oboljelih, a pod posebnom pažnjom pedijatara su, ističe Kavarić, dvije grupacije.

“To je grupa od pedesetak djece uzrasta od jedne do pet godina, dok je najveći fokus na 14 oboljelih novorođenčadi i odojčadi, koji su i najosjetljivija populacija kada je riječ o ovoj bolesti”, kazao je Kavarić.

U Crnoj Gori, kako ističe, do sada nije hospitalizovana nijedna od oboljelih 14 beba.

“Na svakih 100 hospitalizovanih, a hospitalizuju se samo djeca sa teškom slikom, obično se pojavi jedan smrtni slučaj, Informacije iz regiona o broju preminule djece nisu začuđujuće kada se uzme u obzir broj inficiranih. U slučajevima velikog kašlja hospitalizacije su duge, faza akutnog kašlja može da traje sedmicama, oporavak može da traje mjesecima”, istakao je Kavarić.

Cijelu emisiju “Znam da znaš” možete pogledati u nastavku teksta:

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta