Koordinator Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja Podgorice Nebojša Kavarić povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, naglasio je da svi moramo biti posvećeni zdravom životu, smanjenju rizičitih oblika ponašanja, socijalnoj podršci na svim nivoima i podršci vulnerabilnim grupama kroz programe socijalne, psihosocijalne, kao i brojne preventivne aktivnosti koje se tiču unapređenja i zaštite zdravlje građana.

“Ovogodišnji slogan i tema Svjetskog dana zdravlja koji se, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježava svake godine,  je „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ čime se ukazuje na neravnopravnost među zemljama i ljudima u svijetu. Pandemija COVID-19 dodatno je istakla činjenicu da neke zemlje u svijetu i ljudi u njima mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, imati dostupnu vakcinu u dovoljnoj količini i u pravo vrijeme, zahvaljujući uslovima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade”, istakao je Kavarić podsjećajući da širom svijeta postoje oni koji imaju lošije uslove stanovanja i lošije mogućnosti za obrazovanje, manje mogućnosti zaposlenja, veću polnu nejednakost i imaju mali ili nikakav pristup sigurnom okruženju, čistoj vodi i vazduhu, sigurnoj hrani i zdravstvenim uslugama.  

“Sve to uzrokuje brojna stanja i bolesti koje je, kao što SZO kaže, moguće izbjeći izgradnjom pravednijeg i zdravijeg svijeta, čime bi se spriječila takva nejednakost koja i globalno i lokalno šteti društvu u cjelini. U tom smislu Glavni grad kao dio mreže zdravih gradova Evrope i potpisnik Pariške deklaracije, će kao i do sada kroz nove projekte poput Kuće zdravlje, te socijalne i druge programe za osobe i djecu sa posebnim potrebama, stare, vulnerabilne grupe imati kao prioritetne, aktivnosti  unapređenja ambijenta za poboljšanje i očuvanje zdravlja na području Podgorice i tako začajno uticati na poboljšanje dostupnosti svih servisa podrške koji su potrebni građanima” istakao je Kavarić.

“Danas smo sa predstavnicima Biciklističkog saveza Crne Gore da još jednom potenciramo značaj biciklizma, odnosno fizičke aktivnosti, kao jedne od najboljih preventivnih aktivnosti za sprečavanje najčešćih masovnih nezaraznih bolesti koje su i glavni uzročnik smrtnosti u svijetu i kod nas”, istakao je Kavrić naglašavajući da je fizička aktivnost i kao potreba, ali i kao mogućnost dnevnog životnog i poslovnog funkcionisanja uslov zdravog života.

Kavarić je ocijenio da postojeća mreža biciklističkih staza širom Podgorice, kako i popularizacija alternativnih vidova transporta, govore o značaju i mogućnostima zaštite i unapređenja zdravlja građana i pohvalio dosadašnje rezultate, ali i planove uprave Glavnog grada za naredni period kada su ova oblast u pitanju. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta