foto: IJZCG

Ministarstvo zdravlja Crne Gore (MZ), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), u saradnji sa domovima zdravlja pokrenuli su novu inicijativu – „Karavan zdravlja i vakcinacije“, u okviru projekta jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na Kovid-19 u Crnoj Gori, koji finansiraju Američka vlada i agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Sjedinjene Američke Države – preko USAID-a – dodijelile su 2,7 miliona dolara hitne pomoći kako bi pomogle Crnoj Gori da otkrije, upravlja i liječi Kovid-19 ali i da ojača i održi kapacitete za reagovanje, kako bi se ublažili uticaji pandemije na javno zdravlje i socio-ekonomske posljedice.

“Cilj “Karavana zdravlja i vakcinacije ” je promovisanje prednosti imunizacije kao intervencije koja spašava živote. Fokus će biti na vakcinaciji protiv Kovid-19 ali inicijativa će uključiti i druge programe vakcinacije poput onih protiv humanog papiloma virusa (HPV) i malih boginja, zauški i rubele (MMR)”, navode iz IJZ.

Osmišljen je tako da može da dosegne ljude koji žive u oblastima gdje je stepen prihvatanja vakcina bio niži od nacionalnog prosjeka, te da svojim aktivnostima pokrije ranjive grupe.

“Grupe koje su pod visokim rizikom od Kovid-19 i koje će imati koristi od ove inicijative čine osobe sa nekim hroničnim stanjima, starije osobe, trudnice, zdravstveni radnici i drugi. Djevojčice starosti između 9 i 14 godina će imati koristi od vakcinacije protiv HPV-a, a djeca mlađa od 5 godina od vakcinacije MMR vakcinom”, navode iz IJZ.

Četvrti „Karavan zdravlja i vakcinacije“ realizovan je danas u Ulcinju.

“To je bila dobra prilika za građane da razgovaraju sa kompetentnim zdravstvenim radnicima, dobiju odgovore na sva pitanja o vakcinaciji i na temelju onoga što su naučni dokazi donesu odluku – vakcinišu sebe i svoje najmilije.

Mjerenje pritiska i šećera u krvi bilo je omogućeno za sve posjetioce , što je kod građana izazvalo veliko zadovoljstvo jer su bili u mogućnosti da provjere svoje zdravlje bez čekanja i na licu mjesta dobiju savjete i preporuke od strane njihovih izabranih ljekara ali i epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Doma zdravlja Ulcinj”, navode iz IJZ.

Takođe, pojedini građani i građanke su vakcinisani na licu mjesta, dok je veliki broj posjetilaca iskoristio dostupnost lokalnih ljekara i zakazao vakcinaciju u Domu zdravlja.

U okviru karavana bio je upriličen i zanimljiv kulturno-umjetnički program (Elisa Markić, Milf Hunters bend), kao i posebni pokloni za one najmlađe, a akciju su pomogli i volonteri Crvenog krsta.

“Karavan zdravlja i vakcinacije u Ulcinju je prilika za dvosmjernu komunikaciju koja će omogućiti građanima da dobiju odgovore na mnogo važnih pitanja o Kovid-19 vakcinaciji, ali i MMR vakcinaciji i HPV vakcinaciji. Za zdravstvene radnike ovo je prilika da bolje razumiju zdravstvene potrebe građana Ulcinja, a posebno prepreke za optimalan obuhvat vakcinacijom. Naša misija je ostvarivanje jednako dostupne kvalitetne zdravstvene zaštite i jednaka dostupnost bezbjednim vakcinama za sve , bez obzira da li živimo u Ulcinju, Podgorici ili Beranama.

Samo kroz razgovor koji je utemeljen na nauci i podacima moguće je povratiti povjerenje u zdravstveni sistem i vakcine koje čuvaju naše zdravlje. Zdravlje je najveći kapital svakog pojedinca i čitavog društva. Da bi ga sačuvali potrebno je kolektivno djelovanje, široko partnerstvo koje se temelji na nacionalnom jedinstvu i informisanom građaninu. Samo grašanin koji ima znanje donosi odgovorne odluke i predstavlja okosnicu društva koje ima kapaciteta da pruži snažan odgovor na zdravstvenu krizu, zaključila je dr sci med Mina Brajović, šefica SZO kancelarije.

“Kao što sama parola kaže “Udahni život”, imunizacije prije svega omogućavaju djeci da imaju bogatiji i zdraviji život. Posebno bih naglasio vakcinaciju HPV vakcinom, vakcinom protiv humanog papilloma virusa koji je najčešći uzročnik raka u našoj populaciji i ono što je vrlo bitno jeste da ovom vakcinom može da se spriječi obolijevanje. Država je obezbijedila, besplatne, bezbijedne i efikasne vakcine i nema razloga da roditelji ne obezbijede svojoj djeci zdraviji život”, naglasio je direktor Institutu za javno zdravlje Crne Gore, dr Igor Galić.

„Iskoristiću ovu priliku da se zahvalim organizatorima na organizaciji ovako važnog događaja. Takođe, smatram da je veoma važno da svi zajedno radimo na promociji i podizanju svijesti kod građana o važnosti imunizacije.

Opština Ulcinj će uvjek biti podrška ovakvim inicijativama, obzirom da je ovo prava prilika da građani Ulcinja dobiju prave i korisne informacije o imunizaciji kako bi spriječili pandemije sa kojima smo se suočavali tokom poslednjih godina“, istakla je Ivana Karađinović, menadžer Opštine Ulcinj.

“Danas se organizuje jedan veoma važan i koristan događaj, nastavlja se process promocije imunizacije. Takođe, građani su danas u poziciji da dobiju korisne informacije od izabranih doktora, pedijatara i epidemiologa o svim pitanjima i razlozima zbog kojih su se do sada dvoumili oko vakcinacije. Osim vakcinacije, građani su bili u prilici da provjere i uz pomoć stručnih lica unaprijede svoje zdravlje”, zaključila je dr Sadija Holaj, direktorica Doma z. Ulcinj.

“Četvrti Karavan zdravlja i vakcinacije, održan je danas u Ulcinju, na Pristanu.Građani su bili u prilici da u direktnom i interaktivnom kontaktu razgovaraju sa ljekarima, epidemiolozima, izabranim i pedijatrijskim specijalistima o svim pitanjima oko zaraznih bolesti, o aspektima i dobrobiti vakcina i zdravlja uopšte. Bili su u prilici da se vakcinišu na licu mesta kao i da provjere vrijednosti krvnog pritiska, šećera u krvi i drugih parametara.

Veliki je značaj što su svi zainteresovani bili u prilici da na licu mjesta obave ove preglede i vakcinaciju, bez čekanja u redovima u zdravstvenih ustanovama. Karavan organizuje Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, uz podršku Vlade SAD-a i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Institutom za javno zdravlje Crne Gore i domovima zdravlja.

Ova akcija Ministarstva zdravlja je još jedan pokazatelj da je moguće približiti, popularizovati i omogućiti građanima brzu provjeru i saznanja o zaraznim i drugim bolestima kao i njihovoj prevenciji i zaštiti od njih”, naglasio je dr Mustafa Krešnik, spec. epidemiolog iz Doma zdravlja Ulcinj.

izvor: Portal Analitika

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta