Foto: SNP

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović povala Vladu i MUP da bez odlaganja uvedu “Amber Alert” sistem, koji je ključan za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka djece.

Sistem “Amber Alert” već godinama uspješno funkcioniše u mnogim zemljama širom svijeta, omogućavajući hitnu reakciju i efikasno okupljanje resursa u cilju brze potrage i pronalaska nestale djece, navodi Kaluđerović. 

“Ovaj sistem je spasio živote mnogih mališana i kao takav predstavlja neizostavan dio savremenog pristupa zaštiti najmlađih. U državama u kojima se sprovodi pomenuti mehanizam, procenat uspješnosti pronalaska je čak 90 odsto”, navela je ona.

Poslanica Kaluđerović naglašava da je veliki svaki trenutak koji se izgubi kada nestane dijete, a izostanak ovog sistema predstavlja rizik koji ne smijemo dozvoliti.

U svijetlu nedavnih tragičnih slučajeva nestanka djece, jasno je da Crna Gora mora da slijedi primjer zemalja koje su pokazale visok stepen odgovornosti prema svojim najmlađim građanima, istakla je Kaluđerović.

“Uvođenje ‘Amber Alert’ sistema je korak koji će pokazati posvećenost naše države zaštiti svojih najranjivijih članova i podići standard brige o djeci na viši nivo”, zaključila je Kaluđerović. 

Poslanica Kaluđerović je pozvala sve nadležne organe da postupe hitno i u najboljem interesu djece i porodica Crne Gore.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta