Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U Crnoj Gori je u prethodnih deset godina zabiježen pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice, međutim potrebno je više političke volje za dalji napredak, ocijenio je predsjednik NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije.

Kalezić je gostujući u emisiji “Lice Podgorice” Gradske RTV istakao da su neprihvatanje i nasilje najveći problemi sa kojima se suočava LGBT zajednica u Crnoj Gori. Kulturalna homofobija je, naglašava, i dalje sveprisutna.

„Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola je počeo sa primjenom. To je bio značajan korak, iako je usvojen i godinu dana ranije prije nego se počeo primjenjivati. Došli smo do toga da trebamo dvadeset i nešto zakona da uskladimo sa tim zakonom da bismo ga mogli ostvariti sva ta prava. Nažalost, za sad je suklađeno samo tri”, kazao je Kalezić.

Najveći izazovi su, dodaje Kalezić, ostvarivanje prava koja postoje na samo papiru i učiniti da društvo prihvati LGBT osobe.

„Cma Gora je zemlja koja već od 2013. ima zvaničnu vladinu politiku za borbu protiv homofobije i transfobije koja se zove Strategija za unaprijedjenje života LGBT osoba. u tom dokumentu piše sve što treba da se uradi, samo je pitanje političke volje”,ističe Kalezić.

Prioriteti Vlade radi poboljšanja položaja LGBT zajednice, dodaje, treba da budu obezbijeđivanje hormonalne terapije za trans osobe i uskladivanje povezanih zakona sa onirn o životnom partnerstvu lica istog pola. Kalezić kaže da očekuje da jubilami deseti Montenegro prajd protekne u pozitivnoj atmosferi.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta