Kalezić: Govor mržnje, uvrede i agresivni stavovi mogu dovesti partije na političke margine

Foto: Gradski.me

Politika koja se zasniva na nacionalnoj pripadnosti, a koja svakako vodi u podjele, dovodi do svojevrsne političke drame poput one na jučerašnjoj sjednici Skupštine. To je za Gradsku RTV kazao direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Predrag Kalezić. Ovo nije put kojim se ide ka Evropskoj uniji, a govor mržnje, uvrede i agresivni stavovi partije mogu dovesti samo do političke margine, smatra Kalezić. Gradjani se sa pravom pitaju, kada će političari prestati da budu zvijezde skupštinskog teatra?

Iako se očekivalo da nakon izbora 30. Avgusta, govor mržnje bude izopšten iz političkog diskursa, to se nije desilo, smatra Kalezić.

„Međutim, vi vidite da je juče došlo do isklizavanja pojedinih političkih aktera, sa obije strane portfolija koji je nabijen nekom dimenzijom nacionalne pripadnosti. To je počelo sa Huterom pa se završilo sa gospodinom iz bivšeg DF-a. Jednostavno se mora priznati da su se dešavanja otrgla kontroli“, kaže Kalezić.

Umjesto što se bave podjelama predstavnici partija bi, smatra Kalezić, morali biti glavni nosioci ideje pomirenja. U suprotnom ih čeka obod političkog spektra, dodaje on.

„Kako se crnogorska politička scena bude razvijala i išla ka demokratskim težnjama koje vidimo u Evropi, jednostavno ti djelovi političke scene koji se služe govorom mržnje i provokacijama ići će na obod političkog spektra, i biće sve manje građana koji će pledirati da budu zastupnici tih političlkih opcija“, smatra Kalezić.

Iako su građani željni stabilnosti, ekonomske sigurnosti i socijalne pravde, Kaležić apostrofira potrebu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.
“ Najvažnija borba koju crnogorsko društvo u ovom trenutku vodi, ta borba protiv kriminala i korupcije uvijek je u sjenci političkih dešavanja, koji liče na teatar, postoji težnja da se na neki način zaustavi borba protiv organizovanog kriminala i kolupcije“, akzao je Kalezić.
Primarna dužnost poslanika u reprezentativnoj demokratiji je da zastupaju interese gradjana, s tim u vezi, pametnije je bilo voditi raspravu o nedavnom zaduženju Vlade, umjesto što smo svjedočili pomalo dramatičnim scenama, poručio je Kalezić.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments