Podgoričani vole da se šale i drže do svog humora. Autentičan je, ponekad crn i provokativan, ali ne i zlonamjeran. Šale se na svoj račun, a ono što naročito vole jeste da daju nadimke, ne samo jedni drugima, već i zgradama u svom gradu.

Izdvojićemo neke od najzanimljivijih i najduhovitijih.

Krstarica, velika siva zgrada u Ulici bratstva i jedinstva, Podgoričane je podsjećala baš na krstaricu zbog oblika. Ova siva zgrada primjer je pravca u arhitekturi „brutalizam“. U tom stilu rađena je Stara zgrada vlade. Po projektu arhitekte Radosava Zekovića, sagrađena je 1966. godine kraj Mosta Blaža Jovanovića, a zbog specifičnog oblika dobila je nadimak „dva sanduka“.

Crnohumorni nadimak nosi zgrada na Starom aerodromu Vukovarka. Podgoričanima je, zbog neugledne fasade, bila asocijacija na ratom porušeni hrvatski grad Vukovar.

Lordovka je dobila nadimak jer su u njoj živjeli viđeni ljudi našeg grada i crnogorski funkcioneri, a nalazi se na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Lepa Kata je dobila naziv po Kombinatu aluminijuma Titograd skraćeno KAT. U ovoj zgradi živjeli su radnici te fabrike, i ne sumnjamo da je Podgoričanima zbog lijepe narandžasto-crvene fasade zgrada upravo bila to – lijepa tj. lepa.

Kada je sedamdesetih godina nikla nova zgrada preko puta Sahat Kule, dobila je naziv Gradić Pejton, po tada popularnoj američkoj seriji.

U dijelu grada koje se zove Pobrežje, nekada se nalazilo groblje tj. ostaci turskog groblja. Priča da mrtvi ustaju iz grobova i tumaraju Pobrežjem bila je neko vrijeme vrlo aktuelna među mještanima. Tako je zgrada koja je kasnije sagrađena preko puta grobolja, dobila pomalo čudan nadimak – Vampirica.

Vampirica

Boja fasade inspirisala je građane Podgorice da pojedinim zgradama daju nadimke po voću i povrću. Tako su nastale Limun, Pomorandža i Šargarepa. Imamo i Tri kocke šećera, bijele zgrade Preko Morače koje će, kako je najavio gradonačelnik dr Ivan Vuković, dobiti nove fasade.

Neke su nazivane po popularnim prodavnicama i kafićima koji su se nalazili u njima poput Bastona, Metalke, Vračara, Simpovke, EI Niša.

Po poznatim graditeljima iz Splita, zabjelska zgrada u ulici Princeze Ksenije dobila je naziv Splićanka.

Kada su između Momišića i Vezirovog mosta izgrađeni soliteri, Podgoričani su ih nazvali Pet udovica jer su se činili usamljenim na čistini na kraju grada.

Za kraj pomenimo zgradu u Momišićima koju su useljavali akademci i profesori, pa je nazvana Zgrada mozgova.

FOTOGRAFIJE: podgorica.me

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta